Meefietsen

9 februari 2023

De renner van Tim Krabbé stelt een kortverhaal voor over hoe de schrijver zelf meedoet aan een wielerwedstrijd. De auteur speelt zelf het hoofdpersonage en beschrijft hoe de wedstrijd verloopt van de stevige beklimmingen tot aan het bittere eind. Hij beschrijft zijn emoties en zijn ervaringen over andere races. De schrijver doet dit allemaal in maar 157 pagina’s, maar dit gaat niet ten koste van het leesplezier.

Het is een kortverhaal waarin het voelt dat je je echt in de wedstrijd bevindt. Alles wordt zeer mooi beschreven, niets wordt verzwegen. Op elk moment in het boek weet je waar de tegenstand zich bevindt en hoe ver we van een stevige beklimming zitten. Het verhaal bouwt op naar een beklimming waar de competitie steeds beter en het verhaal steeds spannender wordt. Je voelt de inspanningen die Tim levert om bij het eerste peloton te geraken. Het is net of je zelf deelneemt aan de wedstrijd.

Het boek kan wat ingewikkeld zijn door de verschillende namen van de concurrentie. Er zijn heel veel verschillende namen die worden vermeld. Ieder personage bevindt zich in een bepaalde positie in de koers. Tim weet dan ook over iedereen een anekdote te vertellen. Deze flashbacks vond ik passend bij het verhaal en gaven een goed inzicht in het leven van een wielrenner.

De schrijver is er perfect in geslaagd om een inzicht te geven van de gedachten van een wielrenner tijdens zo’n intensieve en spannende wedstrijd. Ook toont het aan hoeveel voorbereiding het vergt om een wielerwedstrijd van 137km en een stevige beklimming fysiek en mentaal voor te bereiden. Het einde is dan ook een uitmuntende afsluiter van het boek. De sprint zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zal zitten en hoopt dat Tim eindelijk de concurrentie uitschakelt en de race wint.

Synopsis

Autobiografisch verslag van een 137 kilometer lange bergwielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk.


De renner
Titel:
De renner
Auteur:
Tim Krabbé
# pagina's:
157 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044640847
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wielrennen
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips