Leestip van Lars Detavernier

Laat je meeslepen in de wondere wereld van het wielermilieu...

9 februari 2023

In het boek beschrijft Tim Krabbé zijn driehonderdnegende wielerwedstrijd, namelijk de Ronde van de Mont Aigoual. Het is een heel lastige wedstrijd die hij nog nooit gewonnen heeft en waarvan hij weet dat het de laatste keer is dat hij kans maakt op de overwinning.

Elke kilometer, elke demarrage en alles wat fout loopt, wordt haarfijn beschreven. Hierdoor voel je je als lezer een toeschouwer die zelf ook elke kilometer meemaakt. Je voelt de spanning en nervositeit die Tim beleeft tijdens zijn koers. Je wordt volledig meegenomen in het verhaal door zijn specifieke beschrijving en je voelt de spanning stijgen tot aan de finishlijn.

Naast de beschrijving van de Ronde van de Mont Aigoual wordt er soms ook naar zijn voorbije wielercarrière verwezen, naar andere historische wielerwedstrijden of historische figuren van de wielersport. Zo leer je ook veel bij over de wielerlegende Eddy Merckx.

Het verhaal is zeer vlot geschreven, in een duidelijke taal. Af en toe worden er enkele wielertermen gebruikt, maar de betekenis ervan kan je gemakkelijk afleiden uit de context. Je leert op deze manier heel wat nieuwe begrippen, zelfs indien je al veel wist van de wielersport.

Ik raad dit boek zeker aan sportliefhebbers aan en vooral ook aan wielerliefhebbers, omdat het een verhaal is over een prachtige wielerwedstrijd. Als je echter niet zo’n grote sportfanaat bent, kan dit boek misschien wat eentonig en langdradig overkomen.

Synopsis

Autobiografisch verslag van een 137 kilometer lange bergwielerwedstrijd in Zuid-Frankrijk.

Leestip van Lars Detavernier

De renner
Titel:
De renner
Auteur:
Tim Krabbé
# pagina's:
157 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044640847
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wielrennen
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips