Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Volledig werk over de geschiedenis van Sicilië

18 oktober 2021

Fik Meijer was vanaf 1992 bijzonder hoogleraar Zeegeschiedenis van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam en later hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 ging hij met emiraat. In Nederland kent men hem vooral van zijn vertalingen zoals die van het werk van Flavius Josephus. Maar hij schreef ook heel wat geschiedenisboeken die toegankelijk zijn voor het brede publiek zoals onder andere De hond van Odysseus.

De geschiedenis van Sicilië is minder gekend, we hebben allemaal op school wel geleerd over Rome en de Romeinen en wie Latijn studeerde heeft zich er nog meer in verdiept. Maar over Sicilië werd nooit veel gesproken en daar wil Fik Meijer iets aan doen met zijn boek De vele gezichten van Sicilië. De titel verwijst

naar de verschillende stemmen die hij zal laten horen: van de Romeinse, Griekse of Carthaagse krijgsheren tot maffiosi. Maar ook koningen, militairen, bisschoppen, de Goden, generaals, priesters, … zullen aan bod komen. Ook zal hij veel verschillende aspecten bespreken zoals politiek, militair, religies, sociaal, … .

‘Sicilië is geen gewoon eiland, het is een gevoel, de een droom een werkelijkheid en illusie tegelijk’

Fik zal beginnen bij het Paleolithicum. Hij vertelt het verhaal van de rotstekeningen uit deze periode, die nabij Palermo gevonden werden. Hierna zal hij uitgebreid de Oudheid aan bod laten komen, zo zal hij het onder andere hebben over de vele Griekse tempels op Sicilië en hoe ze daar zijn gekomen. Later komen de Habsburgers en Bourbons op het eiland. Maar ook de Tweede Wereldoorlog zal hij onder de loep nemen om te eindigen met corruptie en de maffia.

De auteur heeft vooral een zeer compleet werk geschreven. Hij heeft een uitgebreide kennis en wil deze graag delen met zijn lezers. Fik Meijer verdrinkt zijn lezers net niet in teveel informatie. Datums, namen, … vliegen je tijdens het lezen om de oren. De tijdlijn aan het begin van het boek is dan ook een handige handleiding. De auteur heeft duidelijk een grote liefde voor het eiland. Wat ik zeker een pluspunt vond tijdens het lezen is dat er niet overal voetnoten stonden met allerlei verwijzingen naar zijn bronnen. Dit maakte het lezen toch wel

aangenamer. Achteraan het boek geeft Fik een korte verklaring voor zijn keuze om niet met voetnoten te werken, samen met een uitgebreide boekenlijst van werken die hij raadpleegde tijdens zijn research voor het boek.

Fik Meijer heeft een aangename schrijfstijl, het boek is geen enkel moment saai of langdradig en nodigt uit om verder te lezen. De illustraties zijn bovendien een toegevoegd waarde.

Ik kan De vele gezichten van Sicilië aanraden aan iedere geschiedenisliefhebber.

4 sterren ****

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De vele gezichten van Sicilië
Titel:
De vele gezichten van Sicilië
Auteur:
Fik Meijer
# pagina's:
399 p., [16] p. platen : ill.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044645279
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Sicilië ; geschiedenis
Aanbevolen voor:
kleurrijk

Gerelateerde leestips