Femke De Witte
Leestip van Femke De Witte

Een meeslepend historisch roman

22 februari 2021

Arthur Japin staat enorm bekend voor zijn werk Een schitterend gebrek. Het boek, geschreven in 2003, kreeg al na één jaar later de Libris Literatuur Prijs. Zijn teksten zijn diepgaand en zeer mooi geschreven. Vaak heeft zijn verhalen een historische kern en dat is hier niet anders.

We volgen het verhaal met Lucia, waar ze met haar ouders leeft op het platteland in Noord-Italië. In Venetië 1742 leert zij Giacomo Casanova kennen op een feest. Toen slechts 14, ging de hele wereld voor haar open toen ze hem ontmoette. Giacomo moet terug vertrekken, maar zij bieden elkaar eeuwig trouw. Hij zou naar Lucia terugkeren om met haar te huwen. Voor zijn terugkeer vlucht Lucia naar het buitenland en verlaat zij hem. Hij blijft voor altijd met het gedachte dat zijn eerste geliefde hem bedrogen heeft.

Later in 1758, ontmoeten ze elkaar in Amsterdam. Ze hebben hier echter allebei geen weet van. Lucia gaat gesluierd door het leven, maar ontdekt later dat ze haar eerste liefde terug gevonden heeft. Doorheen het verhaal leren we de redenen kennen voor Lucia haar vertrek en hoe pijnlijk dit nog nazindert bij Giacomo.

Het is een prachtig boek en ik raad het iedereen aan! Er zitten verschillende wendingen in het verhaal waardoor het altijd spannend blijft.

Synopsis

In 1742 verblijft de flamboyante 17-jarige Giacomo Casanova op Pasiano. Hij wordt er verliefd op de 14-jarige Lucia. Wanneer hij zoals beloofd, zes maanden later terugkeert om zijn liefde met een echte verloving te bezegelen, is Lucia verdwenen. Jaren later ontmoet Casanova haar opnieuw in een bordeel in Amsterdam. Ze is "niet alleen ronduit lelijk geworden, maar weerzinwekkend". Deze mislukte liefdesgeschiedenis, die te lezen valt in Casanova's beruchte memoires, vormt het uitgangspunt van Arthur Japins nieuwe semi-historische roman. Lucia vertelt het verhaal verder waar Casanova's woorden zwijgen en ontsluiert al terugblikkend de achterliggende motieven en de desastreuze gevolgen van haar vlucht.

Femke De Witte
Leestip van Femke De Witte

Een schitterend gebrek : roman
Titel:
Een schitterend gebrek : roman
Auteur:
Arthur Japin
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029526210
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verloren geliefde

Gerelateerde leestips