Leestip van Femke De Witte

Een meeslepend historisch roman

22 februari 2021

Een schitterend gebrek is een enorm bekend boek. Arthur Japin schreef het in 2003 en kreeg er de Libris Literatuur Prijs voor. Japins teksten zijn diepgaand en zeer mooi geschreven. Vaak hebben zijn verhalen een historische kern en dat is hier niet anders.

We volgen Lucia, die met haar ouders op het platteland in Noord-Italië leeft. In Venetië 1742 leert zij Giacomo Casanova kennen op een feest. En al is ze slechts 14, er gaat een hele wereld voor haar open. De twee beloven elkaar eeuwig trouw. Toch vlucht Lucia voor onbekende redenen. Hij blijft voor altijd met het gedachte dat zijn eerste geliefde hem bedrogen heeft. Doorheen het verhaal leren we de redenen kennen voor Lucia haar vertrek en hoe pijnlijk dit nog nazindert bij Giacomo.

Een schitterend gebrek is een prachtig boek en ik raad het iedereen aan! Er zitten verschillende wendingen in het verhaal waardoor het altijd spannend blijft. Japins schrijfstijl heeft me enorm verrast. Ik vond het leuk om mijn eigen interpretatie te geven bij bepaalde delen. Er zit ook heel wat symboliek in het verhaal, bijvoorbeeld Lucia’s voile.

Synopsis

In 1742 verblijft de flamboyante 17-jarige Giacomo Casanova op Pasiano. Hij wordt er verliefd op de 14-jarige Lucia. Wanneer hij zoals beloofd, zes maanden later terugkeert om zijn liefde met een echte verloving te bezegelen, is Lucia verdwenen. Jaren later ontmoet Casanova haar opnieuw in een bordeel in Amsterdam. Ze is "niet alleen ronduit lelijk geworden, maar weerzinwekkend". Deze mislukte liefdesgeschiedenis, die te lezen valt in Casanova's beruchte memoires, vormt het uitgangspunt van Arthur Japins nieuwe semi-historische roman. Lucia vertelt het verhaal verder waar Casanova's woorden zwijgen en ontsluiert al terugblikkend de achterliggende motieven en de desastreuze gevolgen van haar vlucht.

Leestip van Femke De Witte

Een schitterend gebrek : roman
Titel:
Een schitterend gebrek : roman
Auteur:
Arthur Japin
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029526210
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verloren geliefde
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend,
bitterzoet

Gerelateerde leestips