Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

UItzichtloze carte blanche

22 februari 2021

Uitzichtloze Carte Blanche Anja Feliers

Op zoek naar een stapel boeken om mijn verstand even op nul te zetten, vond ik bij de sprinters van de bibliotheek CARTE BLANCHE van ANJA FELIERS. De naam van de auteur deed een belletje rinkelen richting jeugdliteratuur. En inderdaad, de carrière van de Limburgse auteur startte in 2004 met Donkere Kamers, een heftig, persoonlijk verhaal rond de dood van haar moeder, gestorven toen Anja 11 was. Meerdere jeugdboeken volgden, tot ze in 2011 debuteerde als thrillerauteur, en een reeks opbouwde rond de psychologe Kathleen Verlinden.

Een thrillerlezer ben ik niet, maar de eerste bladzijden van Carte Blanche zetten de toon van het verhaal en grepen me aan: de harde confrontatie tussen een jongetje en zijn vader:

De harde ondergrond van de zolder bezorgde hem zijn zoveelste blauwe plek op zijn rug, maar hij besefte het niet. Kromgebogen lag hij daar, zijn armen rond zijn knieën geslagen, zijn adem inhoudend, zijn ogen gesloten, wachtend op het mogelijke vervolg. Het kloppen van zijn hart werd overstemd door de stille dreiging die boven hem hing. ‘Je bent niets waard.’

Dit leek me eerder de introductie tot een psychologische roman en dus las ik verder.

Het verhaal speelt op twee vlakken die elkaar kruisen: Kathleen Verlinden zoekt na een relatiebreuk samen met haar dochter Julie naar een nieuw evenwicht. Een onverwacht telefoontje verstoort dat broze evenwicht en confronteert haar brutaal met een nog onverwerkt verleden.

Ondertussen wordt Kathleen als psychologe geconfronteerd met de heftige strijd van patiënte Saar.

Saar, die een dochter Ruby heeft uit een eerder huwelijk, probeert haar eigen ik terug te vinden in de problematisch verhouding met haar huidige echtgenoot Steven. Met hem heeft ze twee zoontjes waarvan het jongste, Arne, verongelukte toen hij 3 was. Steven schuift de schuld van het ongeluk volledig af op Saar, maar vooral ook op het oudere zoontje Noah. Hij terroriseert ze mentaal, ondermijnt hun zelfvertrouwen, maakt ze psychisch kapot. Met Noah gaat hij zo ver dat hij hem fysiek mishandelt en als straf opsluit op zolder. Ruby kan het niet meer aanzien; ze zoekt hulp bij haar tante en oom, maar ook zij zijn machteloos, vanwege geen fysieke bewijzen.

Weggaan is voor Saar geen optie, ze vreest dat Steven hen te allen tijde zal blijven achtervolgen.

De angst waarin het gezin leeft, heeft Anja Feliers zo inlevend opgebouwd, dat het ongeloof en de verontwaardiging de lezer meer en meer in de greep krijgen.

De buitenwereld ziet een andere, charmante man, maar Saars buren, haar broer en schoonzus, vermoeden een en ander. Schoonzus Axelle brengt haar in contact met psychologe Kathleen, die met haar een uitweg zoekt in de uitzichtloze situatie.

Het psychologische verhaal neemt slechts langzaam thrillerallures aan. De apotheose deed me naar adem snakken. Ik vraag me af hoe de personages van Anja Feliers in een volgende roman rond de psychologe Kathleen Verlinden daarmee zullen omgaan…

Hoewel Feliers’ schrijfstijl me niet bovenmate kon verrassen, mijn verstand stond onder het lezen in ieder geval niet op nul wat de confronterende inhoud betrof…

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Wanneer een vrouw met burn-outklachten bij psychologe Kathleen Verlinden komt, doorziet die al snel dat er meer achter zit.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Carte blanche
Titel:
Carte blanche
Auteur:
Anja Feliers
# pagina's:
323 p.
Genre:
Romans,
Thrillers
Uitgeverij:
Pelckmans
ISBN:
9789463832557
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
donker

Gerelateerde leestips