Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

razend spannende historische thriller

8 mei 2023

Carmen Mola is voor mij, op dit ogenblik, de beste misdaadauteur. Wanneer in 2019 het debuut De zigeunerbruid verscheen heb ik deze verslonden. Het was toen nog gissen wie deze nieuwe auteur was. Maar sinds de uitreiking van de ‘Premio Planeta de Novela’ in 2021, waar zij de prijs in ontvangst mocht nemen voor haar boek La Bestia, weten we dat drie auteurs schuil gaan achter dit pseudoniem: Jorge Diaz, Agustin Martinez en Antonio Mercero. Terwijl iedereen het had over deze bekendmaking, was ik vooral benieuwd naar het verhaal van La Bestia en vroeg ik mij af wanneer deze in het Nederlands zou verschijnen.

Juli 1834, cholera heerst in de straten van Madrid. Dagelijks sterven er tientallen mensen aan deze epidemie en dit vooral in de arme volksbuurten. Op hetzelfde ogenblik proberen Carlisten de troon in handen te krijgen en wordt de kloof tussen de arm en rijk steeds groter. Te midden van deze chaos sluipt er een genadeloze moordenaar rond, op zoek naar zijn prooi: jonge tienermeisjes. Zij worden ontvoerd en weken later in stukken gereten teruggevonden. Dit is duidelijk het werk van een beest.

Lucia haar moeder bezwijkt aan de cholera en ze komt alleen te staan voor de zorg van haar jongere zusje Clara. Lucia moet alles doen om te overleven, maar wanneer haar zusje ontvoerd wordt door Het Beest, komt ze terecht in een race tegen de klok om Clara te redden. Het lijkt er bovendien op dat ze niemand nog kan vertrouwen.

Hoewel Het Beest een volledig andere soort thriller is dan de Elena Blanco trilogie kan je onmiddellijk de pen van Carmen Mola erin herkennen. Kenmerkend voor de auteur is haar ‘ultra gewelddadige crime thriller’ stijl en dit is ook sterk aanwezig in dit werk. Het is geen boek voor gevoelige lezers, gewelddadige en bloederige scènes worden gedetailleerd beschreven. Mola schuwt het bovendien niet gruwelijkheden op kinderen te verwerken in haar verhaal, waardoor het af en toe toch even slikken was tijdens het lezen.

Het Beest is nog sterker dan de voorgaande boeken van deze auteur. De drie auteurs die achter het pseudoniem van Mola staan zijn nog verder gegroeid in hun samenwerking en spelen haarfijn op elkaar in. De omschrijving van Madrid in 1834, met zijn stadsomwallingen, cholera epidemie, kerken, kloosters, stadspaleizen, pubs, … is gedetailleerd en beeldend. Ik kon mij alles zo voorstellen, het was alsof ikzelf door de straten van het toenmalige Madrid aan het ronddolen was. Er zijn ook heel wat waargebeurde historische feiten in het boek verwerkt, zoals de Carlisten oorlog, de cholera epidemie, de rebellie en moordpartij op de katholieke broeders nadat ze verdacht werden de cholera epidemie te hebben verspreid, … . De auteurs hebben een uitgebreide historische kennis en weten deze ook op een knappe manier weer te geven. Liefhebbers van historische boeken zullen zeker genieten van dit boek. Het enige wat ik wat miste en ook jammer vond was dat er geen nawoord was met extra toelichting. Ik had namelijk geen idee dat bepaalde feiten gebaseerd waren op waargebeurde gebeurtenissen. Pas na zelf wat opzoekingswerk te hebben gedaan vond ik terug wat de ware feiten waren en wat niet.

Het hoofdpersonage Lucia en de nevenpersonages zijn goed uitgewerkt. Lucia wordt in een korte tijd volwassen, zeker nadat haar moeder sterft en ze de zorg voor haar zusje op zich neemt. Hierdoor gaat het boek deels ook over coming of age. Eloy vond ik een bijzonder personage en zijn verhaal heeft mij dan ook geraakt. Via de personages komen de toenmalige verschillen tussen de verscheidene sociale lagen van de samenleving goed in beeld, aristocratie, de armen, de broeders, … . Doordat het verhaal verteld wordt vanuit verschillende perspectieven, zoals deze van Lucia, Donoso, Diego en zelfs het Beest krijgt het verhaal veel diepgang. Het is wel wat jammer dat niet alle beweegredenen van Het Beest duidelijk worden. Het lijkt mij een interessant personage dat iets meer uitgewerkt had mogen worden. Hier en daar bleef ik met vragen zitten. Maar dit is dan ook mijn enige puntje van kritiek en het ontnam mij ook niet het leesplezier.

Het boek bevat heel wat onverwachte wendingen en heeft een plot die je op het puntje van je stoel laat zitten. Dit is een van de boeken die gewoonweg gruwelijk spannend zijn. De uiteindelijke plot had ik niet zien aankomen, integendeel, het was voor mij volledig onverwacht.

Een boek is pas goed wanneer het je verwachtingen overstijgt en hier is Carmen Mola met glans in geslaagd. Het Beest is razend spannend vanaf de eerste pagina, ik scoor het boek een verdiende 4.5 sterren.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Het beest
Titel:
Het beest
Auteur:
Carmen Mola
# pagina's:
448 p.
Uitgeverij:
Xander
ISBN:
9789401618786
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Madrid ; 19de eeuw, Cholera, Moorden
Aanbevolen voor:
tragisch,
donker

Gerelateerde leestips