Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Een teder geheim

8 mei 2023

Confituur, ‘het kleurrijk verbond van onafhankelijke boekhandels in Vlaanderen’, reikte op 8 mei de Confituurboekhandelsprijs 2023’ uit aan Jaap Robben voor zijn intieme, prachtige roman Schemerleven.

Onze boekhandelaars bekronen zo een literaire parel over een ontroerende verborgen geschiedenis. Met bezield, raak taalgebruik weet Jaap Robben op een indrukwekkende manier een heel leven te schetsen.’

Ontroerend, bezield, een literaire parel, daar is geen woord van overdreven.

Na de plotse dood van haar man Louis, verhuist de 81-jarige Frieda (Elfrieda, Ietje..) naar een verzorgingshuis. Fysiek is ze afhankelijk van haar verzorgers en haar zoon Tobias, maar mentaal blijft ze een vrijgevochten vrouw.

In de strenge winter van 1963 ontmoet ze op de dichtgevroren Waal de getrouwde Otto. Het is het begin van een onstuimige, geheime relatie, die ze uiteindelijk niet verborgen kan houden. Ze verliest haar job in de bloemenwinkel, wordt het huis uitgezet door haar streng burgerlijke, christelijke ouders en moet, wanneer ook Otto uit haar leven verdwijnt- hij neemt een professoraat aan in Amerika- haar weg verder alleen zoeken. De geschetste tijdsgeest verklaart veel.

In het verzorgingshuis herdenkt Ietje haar ‘schaduwleven’ met Otto en het grote geheim dat zelfs voor haar (geliefde) man Louis en hun zoon Tobias verborgen bleef.

In 49 korte hoofdstukken volgt Jaap Robben het ritme van haar herinneringen, afgewisseld met haar verblijf in het verzorgingshuis. Ook de taal volgt in korte zinnen, zonder onnodige franjes, het ritme van de bejaarde vrouw. In haar heldere geest spelen zich dialogen en onuitgesproken gedachten af, die de lezer naar haar geheim leiden.

Ik las deze tedere, fijngevoelige en ontroerende roman met ingehouden adem, en vol bewondering voor de veerkracht van de 81-jarige Frieda Tessenderlo .

Schemerleven verdient voor 200% de Confituurboekhandelsprijs 2023.

In boekenvriendschap,

Jet Marchau

Synopsis

Als een 81-jarige vrouw na het overlijden van haar man plotseling weer alleen is, dringen herinneringen aan een verloren liefde en een lang verzwegen verdriet zich naar de oppervlakte.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Schemerleven
Titel:
Schemerleven
Auteur:
Jaap Robben
# pagina's:
310 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044546194
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Onmogelijke liefde, Trauma's
Aanbevolen voor:
confronterend,
intens

Gerelateerde leestips