Leestip van Margot Morre

Een fantastische roman!

7 februari 2024

Het diner is een fantastische roman die je als lezer helemaal meeneemt in het verhaal. Het boek werd me aangeraden door verschillende mensen die dit al hadden gelezen. Ik begrijp nu helemaal waarom.

Het boek gaat over in hoeverre je je kinderen mag blijven beschermen, hoe verantwoordelijk je als ouders voor je kinderen hun daden bent en wat je moet doen om de toekomst van je kind niet te verpesten.

Het verhaal gaat over vier ouders: Paul, Claire, Babette en Serge, die samen gaan dineren. Paul en Claire hebben een zoon Michel, Babette en Serge hebben een biologische zoon Rick en een geadopteerde zoon Beau. Het viertal praat over koetjes en kalfjes tot ze belanden bij het onderwerp dat ze eigenlijk echt moesten bespreken: hun kinderen. Ze ontdekken van elkaar dat Michel en Rick samen iets hebben uitgespookt. Ze discussiëren heel de avond over hoe ze daarmee moeten omgaan en wat ze ermee moeten doen. De beslissing is extra beladen, omdat Serge veel in de belangstelling staat. Hij komt namelijk in aanmerking voor de job van minister-president van Nederland.

Het verhaal bestaat uit 5 delen: het aperitief, het voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en het digestief. Op het einde is er nog de epiloog die de fooi wordt genoemd. Met de cover van het boek kom je nog niet veel te weten waarover het verhaal zal gaan. De titel kan al een vermoeden geven, maar het boek gaat over veel meer dingen dan je in het begin zou denken.

Als je begint te lezen, kom je meteen in het verhaal terecht. Je krijgt in het begin geen uitleg, maar je komt het allemaal te weten terwijl je het leest. Bij de start heb je heel veel vragen die beetje bij beetje worden beantwoord, waardoor je constant wil blijven verder lezen.

Bij momenten was het moeilijk om het verhaal te volgen, omdat er heel gedetailleerd wordt verteld. Het verhaal is bovendien niet chronologisch, want er wordt af en toe gebruik gemaakt van flashbacks. Het boek lees je door de ogen van Paul die in de ik-vorm vertelt. Je beleeft alles wat hij meemaakt en hoe hij denkt. Zo kun je de personages leren kennen en beter begrijpen hoe zij zich voelen en wat ze meemaken, waardoor je heel de tijd van mening verandert tijdens het boek.

Hoewel het boek niet echt mijn genre is, is het zeker een aanrader. Je wordt heel de tijd meegenomen in het verhaal en je stelt jezelf constant vragen, waardoor je niet kan stoppen met lezen.

Synopsis

Twee echtparen, onder wie een beoogd minister-president, dineren in een restaurant om een vergrijp van hun kinderen te bespreken.

Leestip van Margot Morre

Het diner
Titel:
Het diner
Auteur:
Herman Koch
# pagina's:
300 p.
Uitgeverij:
Ambo|Anthos
ISBN:
9789026337260
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ouder-kindrelatie, Jeugdcriminaliteit, Restaurants, Broers
Aanbevolen voor:
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips