Leestip van Julia Werkhoven

Een spannende thriller met een emotionele dimensie

7 februari 2024

Het boek “Het Gouden Ei” van Tim Krabbé is een meeslepende thriller die me meenam op een reis vol spanning en mysterie. Het verhaal begint in een alledaagse situatie, waarin Rex en Saskia op weg zijn naar Zuid-Frankrijk. Ze moeten stoppen om te tanken en Saskia stelt voor een flesje frisdrank te halen voor onderweg. Dit blijkt echter het laatste moment te zijn waarop Rex haar ziet, voordat ze plotseling verdwijnt. Vanaf dat moment wordt Rex’ leven beheerst door de vraag: “Wat is er met Saskia gebeurd?”. Hij wil koste wat het kost achterhalen wat er zich die dag heeft afgespeeld. Acht lange jaren zonder antwoord gaan voorbij, tot er een zekere Lemorne voor de deur staat.

Het was mijn leerkracht Nederlands die me dit boek aanraadde. Ze had in de klas een korte samenvatting gegeven van het verhaal en ik was meteen verkocht! Geloof me, Het Gouden Ei stelt absoluut niet teleur! Nog geen 20 bladzijden had ik gelezen en mijn haren gingen al overeind staan. Dit boek slaagde erin om vanaf de eerste bladzijde een mysterieuze sfeer te creëren die me vastgreep en niet meer losliet. De meeslepende manier van schrijven zorgde ervoor dat ik elke keer op het puntje van mijn stoel zat, vol spanning wachtend op antwoorden.

Het is niet enkel het spannende plot dat deze thriller zo boeiend maakt, maar ook de grote karakterontwikkeling van Rex. Zijn emotionele strijd en zijn doorzettingsvermogen om de waarheid te achterhalen geven het verhaal een extra dimensie, dit maakt het boek dan ook zo fascinerend. Het bijzondere is dat je als lezer de personages niet leert kennen door een lange beschrijving aan het begin van het boek, maar juist tijdens het verhaal, wat het lezen heel vlot maakt. Dit gaf mij het gevoel dat ik de personages écht leerde kennen, wat in andere boeken vaak niet het geval is.

Hoewel "Het Gouden Ei" zeker veel hoogtepunten heeft, zijn er ook enkele punten die verbeterd hadden kunnen worden. Zo vond ik sommige onthullingen ietwat voorspelbaar, waardoor het niet het bedoelde 'shock effect' gaf. Verder vond ik dat het boek af en toe wat diepgang miste in de motieven van bepaalde personages, zo was het niet altijd evident om hun beweegredenen te begrijpen.

Kort samengevat, is het een waanzinnig boek dat me vanaf het eerste moment meesleepte en niet meer losliet. Een aanrader voor liefhebbers van spannende thrillers met een emotionele dimensie. Met dit boek betoverde Tim Krabbé me en sleepte me mee in een psychologisch doolhof dat nog lang in mijn gedachten zal blijven hangen.


Synopsis

Een jongeman gaat op zoek naar zijn raadselachtig verdwenen levensgezellin.

Leestip van Julia Werkhoven

Het gouden ei
Titel:
Het gouden ei
Auteur:
Tim Krabbe
# pagina's:
97 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044618068
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verdwijningen
Aanbevolen voor:
meeslepend

Gerelateerde leestips