“Noem eens een held die gelukkig was. Dat kun je niet” Achilles, p. 104

11 februari 2022

Een lied voor Achilles vertelt het verhaal van de Trojaanse Oorlog opnieuw, maar uit een verrassend en verfrissend perspectief, namelijk dat van Patroclus. Wanneer hij per toeval Achilles ontmoet, kunnen hun verhaallijnen zich niet meer van elkaar losmaken.

Het verhaal begint met de jonge Patroclus, maar doorloopt zijn volledige leven. Het boek focust op zijn relatie met Achilles, maar die is iets inniger dan je leest in de Ilias.

De Ilias is natuurlijk bij iedereen gekend en daar maakt schrijfster Madeline Miller graag gebruik van. Er zijn talloze verwijzingen naar het einde, bijvoorbeeld Achilles’ vaak terugkerende quote “Hij [Hector] heeft mij nooit iets misdaan”

Daarnaast is er een leuke verwerking van de mythologische elementen, ze worden nonchalant aangebracht. Zo wordt het geen complete fantasy en ligt de nadruk op de personages en hun gewone sterfelijkheid.

Online zijn er een heleboel lovende reacties te vinden over dit boek, vandaar dat ik heel nieuwsgierig was. Ik vind het de goede kritiek waard, het is een origineel standpunt en een mooie verwerking van een oud verhaal naar een tienerboek. Daarnaast vlot het boek goed, een echte aanrader voor tieners die geïnteresseerd zijn in de Trojaanse Oorlog. Het is natuurlijk niet helemaal historisch correct, maar er zitten heel wat elementen uit de Griekse cultuur in.

Synopsis

De Griekse mythologische held Achilles vat een bijzondere vriendschap op voor een jongeling die door zijn vader op ca. 12-jarige leeftijd is opgenomen na door zijn eigen vader te zijn verbannen.


Een lied voor Achilles
Titel:
Een lied voor Achilles
Auteur:
Madeline Miller
# pagina's:
368 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081222
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Trojaanse oorlog, Grieks-Romeinse mythologie
Aanbevolen voor:
tragisch,
meeslepend,
bitterzoet

Gerelateerde leestips