Leestip van Liselotte Baeyens

Scandinavische misdaadroman

11 februari 2022

Maja, een rijke, intelligente en mooie tiener met een leven waarop haar leeftijdsgenoten alleen maar jaloers kunnen zijn, sluit haar laatste schooljaar anders af dan gedacht. Enkele weken voordat ze voorgoed de schoolbanken mag verlaten, wordt ze ervan verdacht medeplichtig te zijn aan een schietpartij die daar plaatsvond, maar is dat wel terecht?

In dit verhaal zagen we alles vanuit Maja’s ogen, wat voor mij best vernieuwend was. Ik was het gewoon om in het hoofd van het slachtoffer te kruipen, niet in dat van de dader. Tijdens het proces van Maja, wordt het verhaal aangevuld met flashbacks van Maja en haar lief, die ook geen rooskleurig verleden hebben. Dit vond ik enorm interessant, want snel een oordeel klaar hebben is rap gebeurd, maar luisteren naar de achtergrond van elke betrokken persoon in de misdaad, vraagt meer moeite. Daarnaast was het ook opvallend dat Maja’s advocaat niet de eerste de beste was. Zijn krachtige pleidooi was heel overtuigend en liet je meteen geloven dat Maja niets op haar kerfstok had. De vraag blijft natuurlijk of de rechters dat ook zo gemakkelijk geloofden…

Nadat ik de achterflap had gelezen, dacht ik al dit een fantastisch verhaal zou worden. Met de sticker van ‘beste Scandinavische crime’ op de voorkant, was ik er volledig van overtuigd dat dit boek niet kon tegenvallen. Maar toch was het niet helemaal wat ik had verwacht.

De rode draad doorheen het verhaal is natuurlijk het proces, dit werd heel erg uitvoerig besproken. Dat was in het begin enorm interessant, tot de details me na een tijdje begonnen tegen te steken. Ze maakten de thriller eerder langdradig. In het verhaal werden er ook zware thema’s aangekaart zoals immigratie, klassen en schietpartijen die de thriller wel wat interessanter maakten. Bovendien zorgden de flashbacks er wel voor dat er nog afwisseling in het verhaal was, maar toch bleef verder lezen in het verhaal een moeilijke opgave.

Ik ben onlangs de serie beginnen kijken op Netflix omdat ik benieuwd was hoe alles op beeld zou gebracht worden. Deze vind ik persoonlijk al veel beter dan het boek omdat het minder langdradig is. Het proces is maar een kleiner deel van de serie en er wordt vooral gefocust op de flashbacks, die ik zelf het interessantst vind. De serie is dus zeker een aanrader.

Er zitten leerrijke onderwerpen in het boek en ook de personages waren soms intrigerend, maar voor mij kostte verder lezen te veel moeite. Dat is waarom ik In dromen lieg je niet geen aanrader noem, hoewel anderen er misschien meer plezier uit zouden kunnen halen.

Leestip van Liselotte Baeyens

Titel:
In dromen lieg je niet
Auteur:
Malin Persson Giolito
# pagina's:
448
Aanbevolen voor:
intens,
verrassend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips