Leestip van Amélie Reynaert

Hoe de littekens uit het verleden een mens blijven achtervolgen

11 februari 2022

Meisje A is een fictie-verhaal met een ik-perspectief. Het gaat over Alexandra Gracie. Ze is één van de kinderen die uit een horrorhuis in Moor Woods Road, Hollowfield kon ontsnappen.

De familie Gracie heeft het niet breed. Wanneer het de vader mislukt om een kerk op te richten, wordt het thuis onleefbaar. De kinderen worden verwaarloosd, vastgeketend en ondervoed. Alexandra kan uiteindelijk ontsnappen. De kinderen die het overleven, worden in verschillende gezinnen geplaatst. Iedereen gaat vanaf dan zijn eigen weg. Alexandra gaat bijvoorbeeld in Amerika wonen en wordt een juriste. Wanneer hun moeder in de gevangenis sterft, wordt Alexandera aangesteld om alles te regelen. Ze moet contact opnemen met haar zussen en broers en moet het verleden oprakelen. Ze keert hiervoor terug naar de omgeving waar ze is opgegroeid. Samen met Evie, haar zus, wil ze van het horrorhuis een positieve plaats maken. Dit blijkt al snel een moeilijke opdracht te zijn.

In het boek wordt steeds gewisseld tussen het heden en het verleden en daardoor moet je steeds alert blijven. Deze psychologische dubbelroman is voor mij soms iets te langdradig. Ik miste wat spanning, ook al gaat het om een verschrikkelijk horrorverhaal. Om deze redenen vind ik Meisje A wat teleurstellend. Toch ben ik aangenaam verrast door een onverwachte wending op het einde van het verhaal. Daarnaast is er een open einde. Je kan het vervolg dus zelf verzinnen en dat vind ik leuk.

Synopsis

De kinderen uit een gezin met labiele ouders worden ernstig mishandeld, totdat een dochter ontsnapt en ze bevrijdt.

Leestip van Amélie Reynaert

Meisje A
Titel:
Meisje A
Auteur:
Abigail Dean
# pagina's:
349 p.
Uitgeverij:
HarperCollins
ISBN:
9789402706390
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie, Kindermishandeling
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
aangrijpend

Gerelateerde leestips