Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Onverwacht goed!

19 augustus 2020

1975, de zwerver Harry Jones redt Selwyn en zijn echtgenote Trisha van een gruwelijke dood, door tijdig alarm te slaan wanneer er brand uitbreekt in Taverners, hun lokale pub. Nu de pub voor een onbepaalde periode dicht is door renovatiewerken besluit Selwyn zijn vrienden te trakteren op een daguitstap naar Blackpool. Harry, Petula, Babs en Lorraine, Selwyn en Trisha, Daisy en Jerry, Karl en Mikey beleven een leuke dag in Blackpool, maar dan gebeurt er iets dat invloed zal hebben op de rest van hun leven.

2016, Michael en Beth maken zich grote zorgen om hun zoon Jake, de nefroloog heeft hen namelijk slecht nieuws gebracht. Wanneer dan nog eens Beth’s moeder Mary overlijdt zitten ze helemaal in zak en as. Wanneer blijkt dat Mary reeds veertig jaar een groot geheim met haar meedraagt doet Beth er alles aan om deze te ontrafelen. Niets lijkt nog te zijn was het was. Welk geheim heeft Mary met zich meegenomen in haar graf?

Het geheim is Kathryn Hughes tweede vertaalde boek naar het Nederlands na De sleutel, waar ik enorm van genoten heb. Ik was dan ook zeer benieuwd naar haar nieuwste boek Het geheim.

Net als in De sleutel maakt Kathryn Hughes ook hier gebruik van twee tijdslijnen die naast elkaar lopen en in het slot op een bijzondere manier met elkaar verbonden worden. Naast de vele sociale thema’s die zij terug aan de kaak stelt heeft ze het ook terug over de vele vooroordelen uit onze maatschappij. Via Petula krijgen we een inkijk in de bekrompen samenleving van de jaren ’70 (om spoilers wat te voorkomen kan ik hier net verder op ingaan). Een ander terugkerend onderwerp bij Kathryn Hughes is adoptie en wat het doet met alle betrokken partijen: de geadopteerde, de natuurlijke ouder en de ouders waarbij het kindje uiteindelijk terecht komt.

Bijzondere aandacht gaat naar de problematiek rond orgaandonatie en orgaantransplantatie, op zorgvuldige manier stelt de auteur dit aan de kaak, maar zonder met de vinger te wijzen naar iemand. Ze gaat vooral het systeem aanklagen. Net als in De sleutel heeft Kathryn ook hier weer diepgaande research uitgevoerd over de verschillende thema’s die voorkomen in haar verhaal.

De personages worden op een ontroerende manier weergegeven. De kleine Mickey die verwaarloost wordt door zijn moeder en Daisy die voor hem opkomt zijn toch mijn favoriete personages. Zelden was een boek voor mij zo aangrijpend, bij verschillende passages over Mickey moest ik toch eventjes slikken. Kathryn Hughes weet haar lezers in hun hart te raken door een combinatie van sociale thema’s die ons tot nadenken aanzetten en tal van bijzondere personages die ons al snel raken. Het is onmogelijk om tijdens het lezen van Het geheim onberoerd te blijven.

Kathryn haar verhalen zijn niet alleen hartverwarmend maar worden bovendien ook realistisch weergegeven. Ze heeft een zeer luchtige en beeldende schrijfwijze wat haar boeken toegankelijk maakt voor iedereen. De cover is nogal misleidend, deze zorgt ervoor dat je zou denken dat het om een of ander zeemzoet liefdesverhaal gaat dat hoofdzakelijk vrouwelijke lezers kan boeien. Maar Het geheim is geschikt voor een veel breder publiek. Aan iedereen die van een goede roman houdt zou ik het aanraden. Hoewel het een roman is en geen thriller, heeft het boek verscheidene zeer onverwachte (en originele) plotwendingen. De uiteindelijke plot had ik dan ook helemaal niet zien aankomen.

Het geheim is een hartverwarmend verhaal, met een origineel plot. Het is een heuse pageturner, waarbij je van heel wat personages zult houden. Ik kijk al uit naar de volgende boeken van Kathryn Hughes. Vier verdiende sterren ****

https://perfecteburen.nl/review/het-geheim-kathryn-hughes/

Synopsis

Een busongeluk na een uitje verandert de levens van alle betrokkenen voorgoed en blijkt veertig jaar later nog steeds van invloed.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Het geheim
Titel:
Het geheim
Auteur:
Kathryn Hughes
# pagina's:
301 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
The House of Books
ISBN:
9789044355062
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Geheimen