‘Het meisje in de trein’, de nummer één bestseller uit Engeland en Amerika.

11 mei 2022

‘Het meisje in de trein’, een psychologische thriller door Paula Hawkins geschreven, is de nummer één bestseller uit Engeland en Amerika. Er zijn wereldwijd ruim acht miljoen exemplaren van verkocht, dan moet dit toch een goed boek zijn? Ik besloot dit boek te lezen om na te gaan of het zijn titel als bestseller wel waard was.

Elke dag passeert Rachel met de trein voorbij de stad Whitney. Ze kijkt altijd door het raam naar de tuinen en huizen langs het spoor. Daar ziet ze het huis waar zij vroeger heeft gewoond, samen met haar ex-man Tom. Nu woont Tom daar met zijn dochtertje en nieuwe vrouw Anna. Ook ziet ze de woning van een ander koppel, Megan en Scott. Dat stel lijkt heel gelukkig te zijn. Althans, totdat Rachel ontdekt dat Megan een verhouding heeft. Wanneer Megan wordt vermist, besluit Rachel naar de politie te gaan om die verhouding aan het licht te brengen. Zonder dat ze het beseft, is Rachel bij de zaak betrokken en vinden er verontrustende gebeurtenissen plaats.

Persoonlijk vind ik het een vlot en spannend boek en dit onder andere door het gebruik van een legpuzzelstructuur. Op het moment dat Megan verdwijnt en Rachel door dronkenschap onwetend is over haar eigen daden van die avond, stapelen de onzekerheden zich op. Rachel breekt het hoofd over vragen zoals ‘Wat deed ik tussen vijf en kwart over tien?, Waarom was Tom naar me op zoek?, Wat heb ik Anna aangedaan?’ (bladzijde 54). Beetje bij beetje komen er antwoorden op al die vragen. Die opbouwende spanning zet de lezer aan om het verhaal door te lezen en de dader te ontdekken. Het verhaal begint met een opvallende zin: ‘Er ligt een stapel kleren naast het spoor’. Dit wekt onmiddellijk argwaan bij de lezer.

Heel boeiend is ook dat het verhaal door drie verschillende personages wordt verteld. Allen spreken ze in de ik-vorm. Hierdoor beleef je het verhaal vanuit hun standpunt. Ik voelde me hierdoor als lezer meer met de personages verbonden en ik kon me meer in het verhaal inleven. Opvallend is dat de auteur ervoor gekozen heeft om het verhaal door drie vrouwen te laten vertellen: Rachel, Anna en Megan. Alle drie hebben ze andere eigenschappen. Zo voelde Rachel heel onbetrouwbaar aan, Anna kwam als een schijnheilig iemand over en Megan als een vrouw die op zoek was naar avontuur.

Het verhaal is een schitterende thriller met opbouwende spanning, verteld door drie verscheidene personages. Het is zijn titel als bestseller zeker waard. Een echte aanrader dus!

Synopsis

In een stadje bij Londen raakt een vrouw betrokken bij de verdwijning van een andere vrouw.


Het meisje in de trein
Titel:
Het meisje in de trein
Auteur:
Paula Hawkins
# pagina's:
358 p.
Uitgeverij:
Bruna
ISBN:
9789400508040
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
griezelig,
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips