Leestip van Tiemen Lermitte

Doorbroken taboe

10 mei 2022

Dimitri Verhulst bespreekt hier een heel ongewoon thema, namelijk dementie. In zijn boek de laatkomer koos hij ervoor om weliswaar een tragikomedie te maken. Dementie blijkt nog altijd een soort taboe te hebben in onze huidige samenleving. Hierbij nam Verhulst de proef op de som om het taboe te laten verdwijnen.

Het verhaal begint met een nogal aparte zin:” Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt.” Als lezer vraag je je af wat er aan de hand is, maar krijg je direct de volstrekte aandacht na de komische start van het verhaal. De humoristische activiteiten die ons hoofdpersonage Désiré Cordier meemaakt waren om luidop van te lachen. Désiré is een 74-jarige man die zijn dementie heeft geforceerd zodat hij in een bejaardentehuis terecht kon komen. Dit lukt hem daadwerkelijk ook en nu is hij eindelijk van zijn ingetogen vrouw Moniek af. Cordier verblijft in Home Winterlicht waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt.

Het boek, dat uitkwam in 2013, was voor zijn tijd. Het moeilijke thema bespreekbaar maken is tevens niet de gemakkelijkste opdracht, maar toch slaagde de auteur hier heel sterk in. Hoewel het boek niet gigantisch veel pagina’s telt leek het alsof hij het verhaal vertelde in slechts 30 pagina’s. Persoonlijk vond ik het concept van het boek heel aantrekkelijk. Ook al ben ik niet zo’n fervent lezer heb ik toch genoten van Verhulsts stijl van schrijven.

De stijl waarin hij schrijft is ook geen literaire genialiteit, hij verwerkte vooral (zwarte) humor maar ook opmerkelijke metaforen die je niet op het eerste oog opmerkt. Zoals bijvoorbeeld op bladzijde 74 kun je het volgende lezen:” We namen plaats aan het tafeltje naast het aquarium waarin een gezonken bootje een school vissen herinneringen aan hun verre afkomst bood en de zuurstofblaasjes uit een schatkist kwamen geborreld.” Dit kwam na de opmerking van hun dochter Charlotte over het restaurant waar ze uit eten gingen.

Kortom vond ik het een heuse ervaring om dit boek te lezen, al had ik niet de fysieke kopie in handen. Ik geef het vier sterren.

Synopsis

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld.Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

Leestip van Tiemen Lermitte

De laatkomer
Titel:
De laatkomer
Auteur:
Dimitri Verhulst
# pagina's:
139 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025441463
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Dementie, Verzorgingstehuizen, Huwelijk

Gerelateerde leestips