Leestip van shkurta bajrami

Een echte aanrader

10 mei 2022

Het doorboorde hart geschreven door Amélie Nothomb is de moderne versie van Sneeuwwitje. Alhoewel de enigste overeenkomst de jaloezie is van de moeder tegenover haar dochter. Het gaat over het leven van een meisje, Diane, die op jonge leeftijd het huis verlaat, omdat ze zich thuis niet geliefd voelt. Wanneer ze er alleen voor lijkt te staan, komt ze verschillende mensen tegen die een groot invloed hebben op haar leven. Naar mijn mening is dit boek erg onderschat: velen denken dat het kinderachtig is en dat het een laag leesniveau heeft. Na het lezen van dit boek kan ik met zekerheid zeggen dat dit onwaar is.

Om te beginnen vind ik het positief dat het een zeer realistisch boek is. Iets wat je op het eerste zicht niet verwacht: het wordt beschreven als de moderne versie van een sprookje. Uiteindelijk heeft het niets te maken met een sprookje en gebeuren er zaken die we ons makkelijk kunnen voorstellen. Dit is ook de reden waarom ik sneller empathie voelde met de personages. Het boek toont op vele vlakken deze realiteit aan: moeilijke thuissituaties, eenzaamheid, het (lastige) studentenleven,...

Als tweede heb ik kennis gemaakt met de personages. De protagonist, Diane, is mijn favoriet. Ik heb haar zien evolueren doorheen het verhaal. Achterafgezien is ze een plat personage. Ze heeft goede bedoelingen. Hoewel ze niet geliefd werd door haar moeder, heeft ze nooit haatgevoelens gekregen tegenover haar. Diane is een goed, motiverend voorbeeld voor de lezer: op zeer jonge leeftijd op je eigen staan en alsnog een succesvol leven bereiken.

Als derde wordt het tijdsverloop duidelijk aangegeven. Een paar voorbeeldcitaten zijn “het was 1971” (p.6) en “In januari 2007 werd Diane vijfendertig” (p.140). Op deze manier kon ik makkelijk meevolgen met de tijd.

Daarnaast wil ik aangeven dat ik nog nooit zo geboeid ben geweest om telkens te willen verder lezen. Op het einde wordt alles op zijn plaats gezet, alhoewel het een open einde heeft: het heeft vragen bij me achtergelaten.

Tot slot vind ik dat dit in je ‘must read-list ’ mag staan, ook al klinkt het kinderachtig in de oren. Het tegendeel zal zich al snel bewijzen. Het is een echte aanrader: het leest erg vlot, je zult direct mee zijn met het verhaal, het is realistisch en daarnaast zul je elke dag de neiging krijgen om het boek in handen te nemen en verder te lezen.

Leestip van shkurta bajrami

Titel:
Het doorboorde hart
Auteur:
Amélie Nothomb
# pagina's:
143
Aanbevolen voor:
vrolijk,
troostend

Gerelateerde leestips