Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

roadtrip doorheen het mooie Schotland

9 september 2021

De Reiziger-serie van Diana Gabaldon is razend populair en sinds het een netflix-serie is, komen er alleen maar fans bij. Via het concept van tijdreizen krijgt de kijker een inkijk in de woelige Schotse geschiedenis. Sam Heughan en Graham McTavish zijn twee rasechte Schotse acteurs die hierbij de personages Jamie Fraser en Dougal Mckenzie vertolken. Tijdens het maken van de serie kwamen ze op het idee van Clanlands. Een documentaire die Sam, met behulp van Graham, zelf zou produceren. Het idee is een roadtrip doorheen de Schotse Hooglanden om hun thuisland nog beter te leren kennen. Het boek Clanlands is hun verslag van een waanzinnig interessante trip.

“Ook al voor de coronapandemie van 2020 waren we getuige van een soort zombieapocalyps, waarbij mensen gebogen over apparaten zitten en hun medemensen naast hen negeren. In cafés, bij maaltijden, op het werk: een wereld van zelfquarantaine vóór de zelfquarantaine. Knappe technologie!”

Met een oude camper, een roestige Fiat met weinig beenruimte, starten Graham en Sam hun rondreis. Ze gaan op zoek naar het echte Schotland en wat het betekent om Schot te zijn. Hiernaast willen ze ook de zes voornaamste clans van de Hooglanden ontdekken en op hun weg zoveel mogelijk clanhoofden ontmoeten. De ervaringen tijdens hun reis zullen ervoor zorgen dat ze een andere kijk op het leven krijgen.

Onderweg zullen ze niet alleen interessante mensen ontmoeten en bijzondere plekken bezoeken. Tijdens de lange ritten in de camper zullen ze ook filosoferen met elkaar, praten over hun jeugd, acteerervaringen uitwisselen, de geschiedenis van Schotland oprakelen en bovenal zal hun vriendschap nog sterker worden. Graham blijkt een wandelende encyclopedie te zijn wat betreft de Schotse geschiedenis en Sam een gretige vis die alle informatie gretig in zich opslorpt. Vaak wordt Graham op een speelse manier door Sam uitgedaagd en zo gaan ze samen de tandem op, een aftandse motor, een kano, etc… . Dit toont ook aan hoe veelzijdig Schotland wel niet is.

Beide auteurs komen in Clanlands afwisselend aan het woord. Vanaf de eerste pagina merk je dat de sfeer tussen hen meer dan goed zit, ze zijn er beiden niet om verlegen om grappen met elkaar uit te halen. Doordat ze afwisselend aan het woord komen en elk hun relaas geven van dezelfde gebeurtenissen tijdens hun trip heb je soms het gevoel dat er in herhaling wordt gevallen. Meestal was dit niet zo storend omdat je op deze manier twee verschillende standpunten hoort en kan merken hoe iedereen alles op een andere manier in zich opneemt en interpreteert.

Voor Graham is het uitgeven van een boek een droom die uitkomt, als tiener wou hij altijd al een boek schrijven.

Wat ik dan wel jammer vind aan het boek is de korte inhoud op de achterflap, daaruit valt niet af te leiden dat de roadtrip in het kader van een documentaire werd gemaakt en het boek het verslag is van het maken hiervan. Doorheen gans het boek zal men meermaals aanhalen hoe ze bepaalde scènes voor deze documentaireserie hebben gefilmd en als je deze niet hebt gezien heb je daar niets aan. Het boek is dan ook meer een soort van extraatje bij de documentaire die je tijdens het kijken erbij kan nemen voor wat meer achtergrondinformatie. De reportage is bij ons echter nog niet te zien, ik heb zelf geprobeerd deze digitaal op te vragen, maar ook dit leek nog niet te lukken, enkel binnen de UK. Een leuk weetje is ook dat de titel van de documentaire aangepast werd van Clanlands naar Men in kilts. Ik denk dat ik het boek leuker had gevonden indien ik de documentaire reeds had gezien.

Hiernaast worden er ook vaak scènes aangehaald uit de netflix-serie Outlander en ik kan me voorstellen dat iemand die deze niet heeft gezien het boek ook niet zo goed zal vinden. Gelukkig ben ik een grote fan en heb ik toch kunnen genieten van het boek. Ik wil al zeer lang naar Schotland, ooit tot aan P&O ferries van Zeebrugge geraakt, en het boek heeft mijn interesse nog meer aangewakkerd. Mocht je nog geen plannen hebben gemaakt zullen de foto’s, tekeningen en vele omschrijvingen van de omgeving en kastelen je wanderlust wel doen aanwakkeren. Je volgend reisje wordt zeker Schotland.

Clanlands is een relaas over twee vrienden die doorheen Schotland reizen, een reis die hun leven zal veranderen en nieuwe inzichten geven. De kijk op Schotland door de ogen van twee Schotten op zoek naar hun roots is een interessante invalshoek en levert soms ook wel hilarische momenten op. Het boek is soms chaotisch, van de hak op de tak, en herhalend, maar toch heb ik ervan genoten. Ik ben zeer benieuwd naar de documentaire en denk dat als ik eenmaal deze heb gezien het boek er nog een keertje zal bijnemen. 4 sterren ****

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Titel:
Clanlands
Auteur:
Sam Heughan en Graham McTavish
# pagina's:
382
Aanbevolen voor:
hilarisch

Gerelateerde leestips