Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

De gevolgen van een fout en een sterke overtuiging

12 december 2023

De titel van dit boek duidt niet alleen op Bruno, die drager is van een foutief gen en op zijn zoon, die daar de gevolgen van draagt. Je zou het ook kunnen zien als een verwijzing naar wat ieder in zich draagt van aanleg, van karakter, van mogelijkheden. En wat die er mee doet.

Je leert Bruno vooral kennen door wat zijn buur en vriend Nicolas over hem zegt en weet en door wat hij met Bruno beleeft. Nicolas draagt heel andere mogelijkheden in zich. Bruno is een geboren bioloog, Nicolas wordt een eerder teruggetrokken informaticus.

In hun jeugd zijn de twee buurjongens onafscheidelijke vrienden. Nicolas kijkt op naar Bruno, die twee jaar ouder is en gedreven allerlei dieren onderzoekt. Hij kan Bruno niet altijd begrijpen, maar hij blijft contact houden. Ook later, wanneer Bruno trouwt en naar de wouden van Slowakije trekt voor zijn wetenschappelijk onderzoek.
Als Bruno en zijn vrouw Kristina een zoon krijgen is Nicolas automatisch peter. Hij heeft een heel goede band met zijn petekind Nico.

Voor een ingewikkeld probleem bij één van zijn klanten moet Nicolas naar Wenen. Een ideaal moment om zijn vriend op te zoeken. Hij wil Bruno echt zien want een recente mail liet hem toch schrikken. En hij wil zijn petekind zien. Zelf is hij nog alleen. Misschien is dat het gevolg van een vaag schuldgevoel dat ontstond toen hij meer details hoorde over zijn geboorte.

De ontmoeting tussen de twee vrienden zal een ketting van reacties veroorzaken. En die beschrijft Jan Vantoortelboom op zo’n geweldige manier dat je onweerstaanbaar meegetrokken wordt, maar op het einde verweesd achterblijft.
En dan, wat later, herlees je de laatste hoofdstukken. Het stond er allemaal in, dat weet je, alleen wil je dat als lezer eigenlijk niet zien en zeker niet ‘begrijpen’.

Een echte aanrader, dit boek van de auteur van ‘Mauk’ waarmee hij de Boekenbon Literatuurprijs 2023 won.

Synopsis

Een vader benadert de ernstige ziekte van zijn kind op een heel andere manier dan zijn goede vriend, peetoom van het kind, dat doet.

Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

De drager : roman
Titel:
De drager : roman
Auteur:
Jan Vantoortelboom
# pagina's:
187 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025446246
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Evolutieleer
Aanbevolen voor:
confronterend,
tragisch,
meeslepend

Gerelateerde leestips