Leestip van Sam Lameire

Een aangrijpende detective met een obsessieve twist

28 april 2023

Als je op zoek bent naar een spannend en aangrijpend detectiveverhaal, dan is "De belofte" van Friedrich Dürrenmatt een aanrader. Het boek draait om een belofte die hoofdinspecteur Matthäi doet aan een wanhopige moeder: "Ik zal hem vinden, ik zweer het je. Ik zal hem vinden, al moet ik er mijn leven voor geven" (p. 10). Hiermee bedoelt hij dat de moordenaar van haar dochter zal vinden. Wat begint als een normale politiezaak, verandert al snel in een obsessie voor Matthäi. Het is deze obsessie die "De belofte" zo'n interessant boek maakt.

Het verhaal onthult geleidelijk aan de complexiteit van de menselijke aard en de dubbelzinnigheid van moraal: “De wet is niet meer dan een instrument, een middel om een doel te bereiken. Het doel is gerechtigheid, de wet is slechts een weg.” (P. 54). Het personage Hoffman, een privédetective die Matthäi bijstaat, merkt op: "Er zijn geen grenzen aan het kwaad. Het kwaad is oneindig" (p. 94). Deze uitspraak legt de kern van het boek bloot: het feit dat het vinden van de dader en het uitvoeren van het recht geen eenvoudige zaak is, omdat het kwaad een complex en diepgeworteld probleem is dat niet gemakkelijk kan worden opgelost.

Dürrenmatt schrijft op een boeiende manier en weet de spanning gedurende het hele boek vast te houden door ondere andere flashbacks. Het verhaal is goed geschreven en de personages zijn complex en goed ontwikkeld. In "De belofte" wordt de auctoriële verteller gebruikt om het verhaal te vertellen. Dit geeft de lezer een objectief overzicht van de gebeurtenissen en creëert afstand tussen de lezer en de personages.

"De belofte" is een boek dat je aan het denken zet. Het is meer dan alleen maar een detectiveverhaal en behandelt thema's zoals obsessie en schuld op een indrukwekkende manier. Het is een boek dat je niet snel zult vergeten en dat je aanbeveelt aan iedereen die op zoek is naar een goed geschreven en spannend verhaal.

Synopsis

Een commissaris van politie offert zijn carrière en persoonlijk geluk op als hij de ouders van een vermoord meisje belooft de dader te vinden.

Leestip van Sam Lameire

De belofte : requiem voor de misdaadroman
Titel:
De belofte : requiem voor de misdaadroman
Auteur:
Friedrich Dürrenmatt
# pagina's:
152 p.
Genre:
Romans,
Detectives
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025308452
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
confronterend,
meeslepend

Gerelateerde leestips