Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Een moderne Emma

9 november 2020

Ik ben Emma Kristien Hemmerechts

Ooit stond de roman Emma (1916) van Jane Austen op mijn literatuurlijstje. Het was een romantische, maar ook grappige kennismaking met de rijke, knappe Emma Woodhouse en haar negentiende- eeuwse entourage. Ik was dus wel benieuwd naar Ik ben Emma (2020) van Kristien Hemmerechts, aangekondigd als een hedendaagse reïncarnatie: ‘hoe zou Emma’s leven eruitzien als ze nu leefde?’

Hemmerechts’ Emma Houthuys zit Austens Emma Woodhouse op de huid. Niet alleen in haar naam, maar ook met haar eigenwijze kijk op het leven. Emma is 21 en een rijke erfgename. Haar studies brak ze af en ze leeft verder als een rentenierster. Een relatie staat niet op haar verlanglijstje, ze heeft genoeg aan zichzelf. Maar ze treedt wel op als eerste klasse koppelaarster voor vrienden, stiefbroers- en zus. En die heeft ze door de verschillende relaties van haar ouders en masse. Een notitieblaadje bij houden bij het lezen zou nuttig zijn.

Al die verschillende relaties – gekoppel en geroddel- geven voeding aan verschillende actuele onderwerpen: een buurman die haar Ghanese stiefzus met een verdoken racistische blik bekijkt; diezelfde stiefzus, in de ban van een alternatieve kerk, transmigranten die onderdak zoeken in Emma’s grote leegstaande villa, een nieuwe buurvrouw die zich als TV presentatrice van oppervlakkige realityprogramma’s als god waant.. Tussendoor passeren ook Trump, het klimaat, kronkelende familiebanden, abortus en zelfs onverwachte virussen de revue. Als speldenprikken doorkruisen ze Emma’s luchtige leven en doen ze haar even nadenken, maar het blijven speldenprikken. Even aangeraakt en al snel weer meegesleurd in het voortrazende moderne leven. Als stijlsymbool kan dit tellen.

Hoe Emma Houthuys zich als moderne vrouw in deze ratrace ontwikkelt, lees je beter zelf. Ik heb zelf getwijfeld of ik de roman nu ernstig nam, grappig vond, of ik Emma zag als een als een symbool dan wel als een karikatuur van een moderne zelfbewuste vrouw, op zoek naar zichzelf en haar plaats in de wereld. De vaak ironische toon van Kristien Hemmerechts hielp me wel een handje. Ik ben benieuwd naar de mening van andere lezers. Intrigerend is de vlot lezende roman in ieder geval genoeg!

In boekenvriendschap, Jet

Synopsis

Kristien Hemmerechts stelt zich voor hoe het leven van Emma Woodhouse, het wereldberoemde hoofdpersonage uit Jane Austens Emma, er zou uitzien als ze zou leven in deze tijd.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Ik ben Emma
Titel:
Ik ben Emma
Auteur:
Kristien Hemmerechts
# pagina's:
345 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044543919
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broers en zussen
Aanbevolen voor:
verrassend

Gerelateerde leestips