Pakkend en eloquent debuut

30 januari 2021

Sarah is een jonge en ambitieuze zilversmid. Wanneer haar carrière een ongeziene sprong voorwaarts neemt, besluit ze om te herbronnen en noordwaarts te trekken. Ze ruilt haar stedelijke biotoop voor het verweerde goudzoekersstadje Forty Mile en nestelt zich tussen de locals. Mary Calhoun, de uitbaatster van de enige winkel in het dorp, neemt haar onder haar vleugels. Wanneer de muzikanten Jacob en Adam in het vizier komen, ontdekt Sarah hoe gelijklopend Mary's en haar verhaal zijn. En hoe fragiel en complex de absolute vrijheid en de overgave aan de liefde is.

'Noord' is het debuut van Sien Volders, dat meteen een krachtig en eloquent statement over zelfontplooiing vormt. Ze pent het verhaal van een getalenteerde jonge vrouw neer, die in wezen terug op zoek gaat naar zichzelf en - in het licht van nakende roem - gewaardeerd wil worden om wie ze is, niet om wat ze is. Forty Mile lijkt de geknipte plek om dat te laten gebeuren. De bewoners leiden er een eenvoudig leven, op maat van de natuur en de seizoenen, zonder veel franje. Het is in die ongekunstelde context dat Sarah een unieke vriendschap sluit met Mary, Jacob en Adam. Maar de ogenschijnlijke eenvoud van hun bestaan herbergt onuitgesproken geheimen en wonden uit het verleden. Ze zijn allesbepalend en zullen Sarah doen beseffen dat ze uiteindelijk toch keuzes moet maken, en dat zowel de vlucht voorwaarts - met financiële bestendiging - als de absolute vrijheid, zware consequenties hebben.

Deze roman leest als een trein vanwege de zeer heldere schrijfstijl en rake karakter- en omgevingsschetsen. Volders heeft zich in de locaties en bijbehorende cultuur & historiek verdiept, waardoor je een haarfijn beeld krijgt van de dynamiek in het Canada en het 'noorden', anno jaren '80 van de vorige eeuw. Ondanks de beladen plotwendingen ligt het verhaal niet zwaar op de maag, is het geloofwaardigheid en vooral heel erg 'menselijk', en dus ook herkenbaar. Wie 'Noord' leest, gaat letterlijk op reis met de auteur en haar protagonisten. Die reis is nooit saai, vaak lyrisch en op het eind van de trip zelfs bijzonder louterend. Een fijne aftrap van een kakelvers leesjaar, wat mij betreft.

Synopsis

Een jonge Canadese zilversmid reist af naar een afgelegen stadje in Yukon Territory om grip op haar leven te krijgen.


Noord : roman
Titel:
Noord : roman
Auteur:
Sien Volders
# pagina's:
236 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Hollands Diep
ISBN:
9789048838288
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen
Aanbevolen voor:
intens,
dromerig

Gerelateerde leestips