Amedeo Durnez
Leestip van Amedeo Durnez
“Books are the ultimate Dumpees: put them down and they’ll wait for you forever; pay attention to them and they always love you back.”

Kruip voor een laatste keer in het hoofd van Luc De Vos

9 februari 2024

Misschien ken je 'Luc De Vos' eerder van zijn zangkunsten. Hij was namelijk zanger van de band Gorki. Door de podcast Drie Boeken ontdekte ik dat hij ook proza schreef. De Gentse Zaki had dit boek in zijn top drie staan en ik kon niet wachten om deze te lezen. Paddenkoppenland is een van de enige romans die Luc De Vos heeft geschreven. Zijn andere boeken vallen volgens mij eerder onder essays.

Paddenkoppenland is een atypische roman die geen plot bevat. Het kan beschreven worden als Luc de Vos die een personage heeft gecreëerd dat de gedachten van De Vos weerspiegelen. Het verhaal gaat razendsnel. We kruipen in de huid van Ronny De Keyzer. Hij maakt doorheen zijn levenslijn vanalles mee. Zo wordt hij zanger, krijgt hij kinderen, verliest hij zijn bekendheid, krijgt te maken met liefde, etc. Het boek heeft een grijze sfeer en deed me denken aan een regenachtige dag in een hoofdstad. Waar je liever binnen zit en gezellig iets drinkt in plaats van je te laten onderregenen. Er waren zoveel elementen die me een beeld gaven van wie Luc De Vos juist was en alles deed me zo hard denken aan het gevoel dat ik bij hem had toen hij bij met 'De Slimste Mens Ter Wereld' deelnam. Namelijk een stille, rustige man die veel gedachten en gevoelens in zijn hoofd had ronddwalen. Filosoferen over het leven lijkt zijn ding.

Met pijn in het hart neem ik afscheid van deze roman. Enerzijds omdat het me deed voelen hoe een wijs man Luc De Vos was. Hoe hij in pure eenvoud de realiteit voor ons kon voorschotelen. Anderzijds omdat er nooit geen boek meer uit zijn hand zal geschreven worden.

Synopsis

Een Vlaamse niet zo geslaagde man kijkt met een mengeling van vertedering en zelfspot terug op zijn leven van de jaren 1970 tot en met 2012.

Amedeo Durnez
Leestip van Amedeo Durnez
“Books are the ultimate Dumpees: put them down and they’ll wait for you forever; pay attention to them and they always love you back.”

Paddenkoppenland : roman
Titel:
Paddenkoppenland : roman
Auteur:
Luc De Vos
# pagina's:
173 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025443511
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Lotsbestemming, Tijdsbeeld ; 1970-
Aanbevolen voor:
confronterend,
dromerig,
troostend

Gerelateerde leestips