Leestip van Jolien Vande Ginste

Een heel aangrijpende roman

11 februari 2024

Vergeef me” een psychologische roman, geschreven door de Noorse auteur Ida Hegazi Høyer, winnaar van de EU-Literatuurprijs.

“Unnskyld” of “Vergeef me” gaat over een gevoelige, naïeve jonge vrouw, een man van vijf jaar ouder en hun liefdesrelatie.

Zelfs in het begin van het boek, voel je als lezer aan dat er iets dramatisch zal gebeuren, maar we weten niet precies wat. Er wordt een gespannen, sinistere sfeer opgebouwd. Beetje bij beetje krijg je meer informatie en als lezer leef je meer en meer mee met de jonge vrouw.

Wat begint met een verliefdheid, wordt uiteindelijk een obsessieve en destructieve liefdesrelatie. De man noemt zichzelf Sebastian, maar zijn echte naam is Daniel. Hij geeft de jonge vrouw een ring gemaakt van visdraad. Deze ring wordt een symbool van hun intense liefde. Zelfs het feit dat deze visdraad in haar huid snijdt en een pijnlijke infectie veroorzaakt, doet haar niet overwegen de ring te verwijderen. Ze zijn één, of zoals de jonge vrouw vertelt “jij en ik bestonden niet meer”. Dit wordt gesymboliseerd door de ring die ze nooit zal afdoen. Zij leeft met en voor hem.

In ons verlangen naar liefde worden we kwetsbaar. Hij liegt tegen haar. Zij liegt tegen zichzelf. Dit roept tijdens het lezen heel wat vragen op. Hoe goed kennen we onszelf eigenlijk? En diegene waar we verliefd op zijn? Hoeveel ontkennen we? Wat willen we zien?

Uiteindelijk neemt het destructieve in hun relatie steeds meer de bovenhand. Niets is wat het lijkt. De jonge vrouw gaat de confrontatie aan.

“Vergeef me” is heel indringend en intiem geschreven. Het is alsof de hoofdpersoon rechtstreeks tegen de lezer spreekt. De jonge vrouw zegt nooit haar naam en praat tegen je alsof jij “hem” bent.

Kort gezegd vind ik het een heel aangrijpende psychologische roman, die je van begin tot einde bij de keel grijpt.

Synopsis

Na twee geweldige jaren van beantwoorde verliefdheid, ontstaat bij een jonge vrouw ongemak en het gevoel dat niet alles klopt in haar relatie.

Leestip van Jolien Vande Ginste

Vergeef me
Titel:
Vergeef me
Auteur:
Ida Hegazi Høyer
# pagina's:
221 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044541250
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Schijn en werkelijkheid, Liefde
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips