Leestip van Angello Atim

Aangenaam verrast

13 februari 2024

Oude koeien uit de sloot halen, dat doe ik niet graag, maar de geschiedenis bestuderen, dat mag eens wel. Ik vind het een onderwerp om te koesteren, om over te lezen en spreken. Kom mee naar de 20ste eeuw op het moment dat de Europese veiligheid onder dwang ligt. De orde van de dag schijnt een spotlamp op de Anschluss, de Duitse annexatie van Oostenrijk met steun van de Oostenrijkse bevolking en de plaatselijke nazipartij. Dit boek geeft niet alleen de feiten weer zoals de meeste historische boeken, maar het geeft de spanning, emotie en sfeer weer die wellicht toen in de lucht hing.

Om eerlijk te zijn, ben ik geen lezer. Ik lees nooit voor het plezier doe ik niet. Dit doe ik enkel als ik informatie zoek of verplicht word het te doen. Dat gezegd zijnde, heb ik het boek kunnen appreciëren vanwege de simpliciteit in taal en structuur doorheen de bladzijden. Enerzijds is het boek een reconstructie van historische feiten, anderzijds is het een verhaal om van te genieten. Voor de kenners onder ons, is het geweten dat een ontmoeting met Adolf Hitler tamelijk intens kon zijn, maar dat kan een lezer ervaren vanuit dit boek. De methode van situationele beschrijving zorgt ervoor dat de spanning bijna reëel voelt. -Ik ben toch niet de enige die de tekst tot realiteit omzet in zijn hoofd?- Zoals eerder vermeld is de taal simpel, er worden geen overdreven ingewikkelde termen gehanteerd. Daarnaast kan ik de luie lezer geruststellen, de letters zijn redelijk groot en het leest vrij vlot. Ter vergelijking zou dit boek een documentaire kunnen zijn met nagespeelde scenes, omdat de ruimtes, gevoelens van individuen en de daden gedetailleerd weergegeven zijn. Meestal geven historische boeken gewoon weer wat er gebeurd is, waar en wanneer. Hier is dat anders, er zijn gesprekken van de professionele aard en de persoonlijke aard, je krijgt inzicht inde achterliggende redenen en gedachtegang die tot bepaalde gebeurtenissen geleid hebben. Bovendien is het boek chronologisch en is het dus gemakkelijk om te volgen en achteraf verbanden te leggen tussen verschillende gebeurtenissen. Soms had ik de indruk dat er werd gedramatiseerd, dat er teveel werd toegevoegd om een scene op te zwellen.

Om af te ronden kan ik dit boek aanraden aan wie kennis wil opdoen over de Anschluss, maar op een leuke manier dan. Een lezer kan bij wijze van spreken de hoofdstukken van het boek in een andere volgorde lezen en toch nog mee zijn. Ondanks mijn absolute afkeur voor lezen -voor het plezier- kan ik meegeven dat dit boek iets heeft, dat het meer dan alleen geschiedenis is. Laat u eens verrassen en lees dit!

Synopsis

Een onderzoek in taferelen naar de achtergrond van de geschiedenis in Europa in de jaren '30, met hoofdrolspelers als Hitler, Chamberlain, Von Opel en anderen.

Leestip van Angello Atim

De orde van de dag
Titel:
De orde van de dag
Auteur:
Éric Vuillard
# pagina's:
158 p.
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029092708
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Duitsland ; Wereldoorlog II, Oostenrijk ; Wereldoorlog II, Politiek
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend,
verrassend

Gerelateerde leestips