Leestip van Céleste Deloof

Ik ben Emma

10 februari 2023

Na een moeilijke beslissing van de vader van Emma eindigt het zorgeloze leven van het tienermeisje op een drastische manier. Wanneer Emma na een moeilijk afscheid in het koetshuis van haar vader intrekt, ontmoet ze de charmante buurman Gabriël. Hij komt dagelijks over de vloer voor een gezellige babbel en de knappe buurman houdt wel van een glaasje champagne. Na een lange periode zonder enig contact met haar stiefzus, ziet Emma haar zus Malika eindelijk weer terug en besluiten ze om samen te gaan wonen.

Het boek zit vol plottwisten en daardoor blijft het altijd boeiend om te lezen. Tijdens Emma's missie om haar knappe buurman te koppelen aan Malika loopt het allemaal mis. Gabriël lijkt niet te zijn wie hij is. Na een paar racistische uitspraken die hij maakte over Malika, verdween al het contact met haar buurman.

Als lezer was ik in shock over de uitspraken van Gabriël. Het verhaal heeft me op vele momenten verbaasd, maar toen ik dit allemaal las over Gabriël, moest ik het boek even dichtklappen. Als lezer word je zo meegezogen in de emoties van Emma. Daardoor geloofde ik in het begin ook echt dat Gabriël een oprechte man was.

Hoewel het boek veel verschillende verhaallijnen had, kon ik het verhaal makkelijk volgen en bleef het me boeien. De verschillende actuele onderwerpen die aan bod kwamen, hielden me bij het verhaal en gaven me steeds meer interesse. Alles wordt op een geloofwaardige manier verteld, terwijl er soms ook absurde gebeurtenissen in het boek voorkomen. Er zat altijd veel variatie in het boek en daardoor kon ik niet stoppen met lezen. Daarnaast was het eenvoudig om de conversaties tussen de verschillende personages te volgend door de vele dialogen die in het boek voorkwamen. De verschillende gebeurtenissen volgenden elkaar altijd mooi op en zo vielen alle puzzelstukjes mooi in elkaar.

Op een gegeven moment kon ik me zo hard inleven dat ik me precies zoals het hoofdpersonage Emma voelde. Door alles wat Emma op korte tijd meemaakte, zag je haar evolutie van een jong zorgeloos meisje tot een moderne zelfbewuste vrouw. Het boek intrigeerde mij enorm en ik kon me altijd ontspannen als ik dit boek aan het lezen was.

Synopsis

Kristien Hemmerechts stelt zich voor hoe het leven van Emma Woodhouse, het wereldberoemde hoofdpersonage uit Jane Austens Emma, er zou uitzien als ze zou leven in deze tijd.

Leestip van Céleste Deloof

Ik ben Emma
Titel:
Ik ben Emma
Auteur:
Kristien Hemmerechts
# pagina's:
345 p.
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044543919
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Broers en zussen, Tijdsbeeld ; 2010-2020
Aanbevolen voor:
warm,
confronterend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips