Leestip van Sam Vermeulen

"Het recht op terugkeer": een meeslepende zoektocht naar de waarheid

10 februari 2023

“Het recht op terugkeer” is een uiterst spannende en meeslepende roman over Bram, een man met een heel bijzonder leven. Het verhaal speelt zich af in Tel Aviv, in het jaar 2024. Israël staat hevig onder druk door de spanningen tussen de Palestijnen en Joden. Bram is vrijwilliger bij de ambulancedienst en werkt bij een opsporingsbureau voor vermiste kinderen. Ooit was hij een professor aan de universiteit van Tel Aviv, had hij een vrouw en een kind. Na enkele jaren verhuisde hij met zijn familie naar Amerika. Niet veel later gebeurde het ondenkbare zijn zoon werd ontvoerd. Na jaren hopeloos zoeken keert hij terug naar Tel Aviv en start een opsporingsbureau voor vermiste kinderen. Na een zelfmoordaanslag bij een van de controleposten in Tel Aviv, doet hij een weerzinwekkende ontdekking.

De roman kaart enkele hedendaagse problemen en de bezorgdheden van de auteur aan. Hij schetst een samenleving in de nabije toekomst, waar er een gebrek aan privacy is door nieuwe DNA-technologie. Die technologie moet ervoor zorgen dat terroristen geïdentificeerd kunnen worden en dat ze de Joodse steden niet binnengeraken. Terrorisme blijft doorheen het volledige verhaal dan ook een belangrijk thema. De Winter toont mooi hoe op basis van genetische afkomst iemand in een hokje kan worden geplaatst. De verdeling tussen de mensen is duidelijk te voelen tijdens het lezen, bijvoorbeeld aan de manier waarop personages over anderen spreken. Het is een mooie weergave van de nooit aflatende onrust in Israël.

Het verhaal is niet volledig chronologisch opgebouwd, in sommige hoofdstukken word je meegenomen naar wat er voordien gebeurde. Zo kom je meer te weten over Brams leven en over de andere personages. De roman zit ook vol van de plotwendingen en onverwachte gebeurtenissen. Er is geen sprake van goed of kwaad in dit verhaal, zelfs het hoofdpersonage heeft zijn handen vuil gemaakt.

Kortom “Het recht op terugkeer” is volgens mij een goed geschreven roman van de Winter. Hij weet de spanning in het verhaal perfect op te bouwen. In de vertelling zitten er meerdere plotwendingen die het verhaal alsmaar interessanter en avontuurlijker maken. Een roman die zeker het lezen waard is.

Synopsis

In een in 2024 tot schokkende proporties teruggebracht Israël, onherkenbaar veranderd en zwaar beveiligd, rijdt ambulanceman Bram Mannheim zijn diensten. Samen met een vriend werkt hij bovendien aan het opsporen van verdwenen joodse kinderen.

Leestip van Sam Vermeulen

Het recht op terugkeer : roman
Titel:
Het recht op terugkeer : roman
Auteur:
Leon De Winter
# pagina's:
457 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023414469
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Arabisch-Israëlisch conflict, Verdwijningen
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend

Gerelateerde leestips