Audrey Van den Bogaerde
Lees wat je graag leest!

Hartverwarmend lief

16 februari 2024

Graphic novels zijn naar mijn mening echt wel boeken die koppige niet-lezers misschien wel aan het lezen zouden kunnen krijgen. Zeker als je Heartstopper eenmaal gelezen hebt, ben je daar ook helemaal van overtuigd. Het is zo’n boek dat stilletjes je hart in sluipt en zonder dat je het weet ben je helemaal in de ban van Nic, Charlie en hun vrienden en familie. Met weinig woorden, maar heel veel non-verbaal taalgebruik tovert dit boek een zeer grote glimlach op je gezicht.

Ik las al eerder een roman van Oseman en eigenlijk kan ze beide zo goed. Ze tekent op een luchtige manier én laat die beelden ook gewoon spreken. Het is geen strip die bij elke frame een tekstballonetje nodig heeft, maar eerder een boek die zowel tekst als beeld laat spreken. Vaak maakt dat ook gewoon meer gevoelens los dan een gigantisch lange tekst. Heartstopper is daarom zo fijn.

Bovendien is het verhaal ook zo hartverwarmend. In een aantal pagina’s laat Oseman je werkelijk alles voelen, maar waar je vooral mee achterblijft is zo’n warm gevoel. Je wilt na de laatste pagina alleen maar meer lezen over Nic, Charlie en hun schattige relatie. Daarom ben ik ook zo blij dat Best of YA meteen ook met deel twee komt in oktober 2021. Ze beseffen duidelijk dat dat heel nodig is, BECAUSE WE WANT MORE!

Verder vond ik het ook een redelijk fijne vertaling van Niels van Eekelen. Natuurlijk was er wat Nederlandse spreektaal in te vinden (zoals môgge) én helaas ook weer het woordje ‘huggen’ dat ik oprecht zo verschrikkelijk vind. Maar goed, dat is gewoon persoonlijke smaak, want ik vind ‘knuffelen’ een van de leukste woorden in het Nederlands. Huggen is in vergelijking echt een downgrade.

Dus ja, IK BEN FAN. Meer kan ik er echt niet over kwijt. Het is een ontzettend inclusief en hartverwarmend boek én ik kijk zo uit naar deel twee. Een oprechte aanrader voor jong en oud. Je zal er geen spijt van hebben als je dit boek leest. Maar wees gewaarschuwd: na boek een wil je alleen maar meer.

Synopsis

Charlie (14) wordt verliefd op rugbyspeler Nick (16). Charlie denkt dat iedereen intussen wel weet dat hij op jongens valt en is ervan overtuigd dat Nick hetero is. De twee worden langzaamaan vrienden. Of gebeurt er ook iets anders? Ballonstrip in zwart-wit. Vanaf ca. 13 jaar.

Audrey Van den Bogaerde
Lees wat je graag leest!

Heartstopper. Deel 1, Nick en Charlie ontmoeten elkaar
Titel:
Heartstopper. Deel 1, Nick en Charlie ontmoeten elkaar
Auteur:
Alice Oseman
# pagina's:
263 p. : ill., z/w
Uitgeverij:
Van Goor
ISBN:
9789000378807
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Homoseksualiteit, Jeugd, Liefde
Aanbevolen voor:
hartverwarmend,
warm,
hilarisch

Gerelateerde leestips