Leestip van Chloe Jonckheere

Rood

17 februari 2024

Een samenleving waarin je kleur de rest van je leven bepaalt, of toch niet? Bij de geboorte krijg je de kleur van je ouders toegewezen. Zo heb je bijvoorbeeld de Roden, Rozen en Gouden met Rood helemaal onderaan de hiƫrarchie en Goud helemaal vanboven.

Darrow, een Rode, woont op Mars en is de beste helduiker van zijn stam. Nadat zijn vrouw Eo wordt opgehangen wegens het zingen van het verboden lied, wordt Darrow uit de mijnen van de planeet gered. Daar ontdekt hij dat ze al die jaren zijn voorgelogen en Mars bewoonbaar is. Sterker nog, er is een hele beschaving gebouwd.

Danser, de redder van Darrow, bouwt Darrow om tot een volwaardige Goude en stuurt hem naar het instituut. Hier gaat hij de strijd aan met allemaal andere Gouden die vechten om Emperor te worden. Als Darrow wint, maken ze een kans tegen het keizerrijk en kunnen ze het kleurensysteem voorgoed stoppen.

In het begin van dit boek komt er heel veel informatie op je af die je moet proberen vast te houden om het vervolg te begrijpen. Zo moet je bijvoorbeeld leren hoe de hiƫrarchie werkt, welke scheldnamen er zijn en wat de taken zijn van de verschillende kleuren. Eenmaal je dit stuk voorbij bent, kan het echte verhaal beginnen.

Vanaf het moment waar de wedstrijd tussen de Gouden begint, kreeg ik het gevoel alsof ik The Hunger Games aan het lezen was. Het zijn dan ook beide dystopische boeken. De arena waar mensen elkaar moeten overmeesteren deed me er onmiddellijk aan denken.

Het personage Darrow ondergaat een hele fysieke ontwikkeling aangezien hij van Rood tot Goud wordt omgebouwd. Daarnaast is er ook een duidelijke emotionele ontwikkeling aanwezig. Hij moet zich nu gedragen als een echte Goude wat voor hem niet makkelijk is. Als Rode had hij een volledig andere denkwijze die hij nu verplicht moet veranderen. Ook komt hij voor morele uitdagingen te staan die hij niet altijd even goed aanpakt.

Ondanks dat Darrow zijn vrouw al in het begin overleed, is er toch nog romantiek aanwezig. De nadruk ligt er totaal niet op en het is waarschijnlijk eerder een hint naar wat er in het vervolg zal gebeuren. Zelf vind ik dit niet zo erg aangezien ik geen romantisch boek had verwacht, maar het is wel een goede strategie van de auteur om de lezer nieuwsgierig te maken naar het volgende boek.

Dit boek is een echte aanrader voor fans van dystopie en de Hunger games!

Synopsis

Darrow (16) is een Helduiker. Hij woont op Mars, leeft ondergronds en werkt in de mijnen. Hij behoort tot de Roden, de laagste klasse van de samenleving. Een verzetsgroep vraagt hem het Instituut van de Gouden te infiltreren. Vanaf ca. 15 jaar.

Leestip van Chloe Jonckheere

Rood
Titel:
Rood
Auteur:
Pierce Brown
# pagina's:
447 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024570966
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mars (planeet)
Aanbevolen voor:
intens,
meeslepend

Gerelateerde leestips