Leestip van Caitlin Struyve

Een inspirerende zoektocht

4 mei 2021

Siddhartha vertelt het verhaal van de spirituele zoektocht naar verlichting van het titelpersonage. Laat deze zweverige beschrijving je zeker niet afschrikken! Ondanks het spirituele thema, slaagde Herman Hesse erin om op een korte en eenvoudige wijze, een boeiend verhaal met (misschien zelfs herkenbare) levenservaringen te schrijven.

In het verhaal volgt de lezer de belevenissen van Siddhartha. In het begin van het boek is hij een jongeling die zich vragen stelt over de zin van het leven, geluk en gemoedsrust. Al zoekend naar antwoorden op deze vragen leert hij bij. Hij maakt periodes van beproeving door: de ontberingen zoals asceten die kennen en de leegte van een materialistische wereld. Door deze gebeurtenissen echter, groeit hij uit tot een volwassene met volledig begrip en kennis van zichzelf en de wereld.

Ook al zijn de omgeving en gebeurtenissen in het verhaal fictief, het boek sprak me aan omdat ik iets van mezelf herkende in Siddhartha. Ik denk dat velen zich kunnen identificeren met een hoofdpersonage dat eigenlijk alleen maar het leven wil begrijpen. Het blijkt een hele weg te zijn tot het verkrijgen van deze kennis. Tijden van tegenslag zijn onmisbaar op deze weg.

Anders dan filosofische zelfhulpboeken schrijft het boek niet voor hoe men een betekenisvol leven moet leiden. Ook geeft het geen instructies op vragen zoals: "Hoe word ik gelukkig?" Desondanks kan de lezer iets bijleren. Het boek deelt namelijk kleine stukjes wijsheid mee die aansluiten bij het verhaal. Hierdoor ervaarde ik de bovenvermelde ideeën niet als opdringend. De wijze uitspraken zijn er eerder om de lezer aan het denken te zetten. Eén van deze uitspraken als voorbeeld:

"Wijsheid is nooit over te dragen...Iets wat je weet, kun je iemand anders mededelen, wijsheid echter niet. Vinden kan men haar, men kan haar beleven, tot steun kan zij zijn, men kan wonderen doen met haar, maar haar mededelen en leren kan men niet."

Dit citaat leerde mij dat eigen ervaringen meer wijsheid zullen verschaffen dan boeken over persoonlijke ontwikkeling.

Een aanrader voor wie graag filosofische boeken leest, maar ook gewoon zin heeft in een leuk fictie boek. Ik vond het alvast een plezier om te lezen en je hebt het zo uit.

Synopsis

Een jonge Brahmaan uit het oude India moet verschillende stadia, reikend van ascese tot wellustig genieten, doormaken voordat het streven naar macht en bezit wordt overwonnen ten gunste van harmonie en waarachtigheid.

Leestip van Caitlin Struyve

Siddhartha : een Indiase vertelling
Titel:
Siddhartha : een Indiase vertelling
Auteur:
Hermann Hesse
# pagina's:
152 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403199405
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Spiritualiteit
Aanbevolen voor:
meeslepend,
dromerig

Gerelateerde leestips