Leestip van Marthe De Naegel

In de ban van de Ring (De reisgenoten) - J.R.R Tolkien

10 februari 2023

‘In de ban van de ring’ is een aanwinst in de boekenkast! Dit boek is prachtig en dankzij de beeldige verwoording lijkt het alsof alles echt rondom je gebeurt. Laat het aantal pagina’s je vooral niet afschrikken, het leest als een trein.

Het verhaal speelt zich af in ‘Middel-aarde’, een fictieve plaats. Het hoofdpersonage is een hobbit, Frodo, die samen met zijn vrienden begint aan een gevaarlijk avontuur om De Ene Ring in een vulkaan te vernietigen. Onderweg ontmoeten ze veel ‘personen’ waaronder elfen, dwergen en de mens.

De auteur beschrijft de omgeving en de spannende stukken heel levendig. Hierdoor zit je telkens op het puntje van je stoel en sla je snel elke bladzijde om, om te weten wat er gaat gebeuren. Door de schrijfstijl van de auteur zijn ook de ‘saaiere’ stukken heel interessant en onmisbaar.
De auteur slaagt er ook in om tijdens het lezen zowel je verbeelding als je creativiteit aan te spreken. Vaak worden er liederen gezongen, aangeduid door cursieve teksten. Tijdens het lezen kan het dus zijn dat je van je vertelstem moet overschakelen naar je zangstem en eens moet nadenken over een mooie melodie.

In het boek worden er veel namen en plaatsen gebruikt die sterk op elkaar lijken, maar als je niet volledig mee bent, is dat niet erg. Het verhaal is heel duidelijk opgebouwd. Niet alle namen die worden vernoemd, wanneer ze bijvoorbeeld over de geschiedenis van De Ring praten, zijn even belangrijk. Je moet ze ook niet allemaal onthouden.

Het verhaal is al gekend bij veel mensen, door de films, maar ze zijn zeker niet te vergelijken met de boeken. Zelf heb ik de films al heel veel gezien, maar in de boeken kwamen er nog veel momenten voor die nooit verfilmd zijn. Zo komen ze onderweg naar Rivendel, bijvoorbeeld Tom Bombadil tegen, een zeer opgewekt en zorgeloos persoon, en worden ze ‘opgegeten’ door een boom.

‘In de ban van de ring’ is dus zeker een aanrader, een klassieker die je toch eens gelezen moet hebben. Met een knap staaltje schrijfwerk dat me, elke keer ik verder lees, toch sterk verwondert. Elke zin bevat een rijke woordenschat en brengt duidelijk over wat de schrijver bedoelt. Een eeuwige klassieker die zeker bij je boekencollectie hoort.

Synopsis

De langdurige avontuurlijke expeditie van de Hobbits van Gouw, in de klassieke trilogie van de Engelse taalkundige (1892-1973).

Leestip van Marthe De Naegel

In de ban van de ring
Titel:
In de ban van de ring
Auteur:
J.R.R. Tolkien
# pagina's:
1405 p. : ill.
Genre:
Fantasy
Uitgeverij:
Boekerij
ISBN:
9789022561577
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
betoverend,
meeslepend

Gerelateerde leestips