Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Fantasie, leugen of waarheid?

19 augustus 2020

PATRICK Annelies Verbeke

Het thema van ‘de maand van de filosofie’ (april, vanwege coronamaatregelen verschoven naar juni) was ‘waarheid’. Naast een filosofisch essay, dit jaar ‘Kinderen van de Apate’ van de Pools-Belgische filosofe’ Alicja Gescinska, verscheen ook een filosofisch getint kinderboek. Annelies Verbeke vertaalde het thema ‘Echt Waar!?’ in het spannende verhaal Patrick, dat kinderen vanaf 8 jaar aan het denken kan zetten over fantasie, leugen, waarheid en de draagwijdte ervan.

Katinka logeert in de vakantie bij haar opa, en ze wil graag haar buurkinderen Mira en Mauro leren kennen. Erg vlot verloopt hun kennismaking niet, en dus probeert Katinka hun aandacht te trekken met een fantasieverhaal over ‘haar aap Patrick’. De jongere Mauro gaat hier volop in mee, zus Mira uit haar twijfels in haar dagboek. Tot de fantasie met Katinka aan de loop gaat en de kinderen in een hachelijk avontuur belanden.

Het verhaal is afwisselend uit het standpunt van de drie kinderen geschreven. Zo leren we hun gevoelens en hun frustraties kennen. Die zijn niet uitgediept, daar is het verhaal te kort voor (76 blz.), maar net genoeg om achteraf met de bijgevoegde vragen aan de slag te gaan.

Mij lijkt het verhaal spannend genoeg om kinderen te boeien en diep genoeg om er als leraar/ ouder mee aan de slag te gaan.

Jet Marchau
Leestip van Jet Marchau
Wie leest,leeft duizend levens tegelijk en blijft toch zichzelf ( C.S.Lewis)

Titel:
PATRICK
Auteur:
Annelies Verbeke
# pagina's:
84