Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

originele thriller over een vliegtuigramp

31 mei 2022

Mari Hannah is in Groot-Brittannië een gekend auteur en haar werk werd reeds meermaals bekroond. In 2010 verscheen het eerste verhaal van de misdaadserie met rechercheur Kate Daniels in de hoofdrol. Nu is eindelijk een eerste deel vertaald naar het Nederlands en op vraag van de auteur werd dit het zevende boek uit de serie, namelijk Spoorloos.

De trans-Atlantische vlucht 0113 verongelukt op weg van Londen naar New York. Alle passagiers komen om, ook Jo, Kates partner. Kate kan maar niet geloven dat Jo er niet meer is en kan het ook niet loslaten. Samen met Hank, haar collega, besluit ze te onderzoeken wat er met de vlucht gebeurde. Ze gelooft bovendien ook niet dat Jo aan boord was… . In opdracht van de Amerikaanse politiediensten gaat ze undercover in Heathrow en komt zo in een spannend web van intriges. Om tot een doorbraak te komen breken ze heel wat regeltjes die hen zuur komen te staan. Uiteindelijk wordt het een race tegen de klok om andere rampen te voorkomen.

Ondanks dat dit het zevende deel is van deze serie, kan je het verhaal goed volgen. Doch had ik het moeilijk erin te komen, ergens miste ik iets. De relatie tussen de personages, vooral tussen Kate en haar collega’s, bouwt verder op wat er voordien gebeurde. Ik heb zoveel vragen die blijven hangen zijn na het lezen: hoe hebben Jo en Kate elkaar leren kennen, wat was de relatie tussen Robbo en Kate, hoe heeft Kate Robbo financieel kunnen helpen, de band tussen Kate en Hank, etc… . Het lijkt alsof ik een onvolledig verhaal heb gelezen en om alles goed te begrijpen is het volgens mij toch nodig om de voorgaande delen eerst te lezen. Waarom de auteur zelf de voorkeur geeft om in het Nederlands eerst het zevende deel te laten verschijnen begrijp ik zo goed niet.

Mari Hannah heeft een vlotte, gedetailleerde schrijfstijl. Haar research naar hoe het er aan toe gaat op luchthavens was uitvoerig en dit merk je inhoudelijk. Als fervent reiziger vond ik de vele details over Heathrow interessant. Nu weet ik eindelijk hoe het er aan toe gaat bij de bagage behandeling.

Het verhaal zelf ging voor mij in een soort van golvende beweging. Het ene moment kon het mij enorm boeien en het andere moment was het te langdradig en zat er te weinig vaart in. De ontknoping naar wat er gebeurde met vlucht 0113 en het onderzoek ernaar vond ik razend spannend en origineel. Maar de speurtocht naar Jo, was lang, onrealistisch en met momenten zelfs saai. Het gaf niet echt een meerwaarde aan het verhaal en had eruit gemogen. Het leken voor mij ook precies twee afzonderlijke verhaallijnen die afzonderlijk te lezen zijn.

De personages zijn interessant en goed uitgewerkt, maar zoals eerder aangehaald miste ik iets bij hen, doordat ik de eerdere verhalen binnen deze serie nog niet las.

Het boek sterrenscoren vind ik niet makkelijk. Het boek heeft voor mij verscheidene up en downs. Het is geen slechte thriller, maar het heeft mij ook niet overdonderd, het ‘wow’ gevoel bleef beetje uit. Vandaar dat ik het maar een drie sterren geef. Had ik de voorgaande delen gelezen zou ik het misschien meer hebben gegeven, omdat ik dan ook een betere feeling met de personage zou hebben gehad.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

Spoorloos
Titel:
Spoorloos
Auteur:
Mari Hannah
# pagina's:
368 p.
Uitgeverij:
Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789024599295
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
angstaanjagend

Gerelateerde leestips