Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Fantastische YA thriller

28 januari 2021

Stille Waters is het elfde deel in de Team Mortis serie en speelt zich deze keer af in Sierra Nevada, Spanje. Daar wordt het met takken doorboorde lichaam van klimaatactivist Abran Melendez gevonden. Ook zijn er veel tieners ontvoerd die later opduiken in video’s als daders van illegale klimaat activistische activiteiten. Zoals ook Abrans vriendin Coco. Voorheen waren ze lid van een klimaat activistische groep die leven in een tentenkamp. Felix krijgt de opdracht om te werken aan deze zaak en moet gaan infiltreren in dat tentenkamp. Als Erika daar achter komt, na de traumatische ervaring met Andreas waar ze nog steeds van revalideert, is ze weigerachtig maar beseft dat ze zich over haar gevoelens moet zetten. Felix is namelijk heel nerveus en kan alle hulp gebruiken. En ook Nielsen is van de partij in deze zaak, maar is meer op de achtergrond. Wat is er aan de hand met deze klimaatjongeren en kan Felix erachter zien te komen wat niet pluis is?

Zoals altijd is ook dit deel een spannende thriller. De pagina’s slaan zichzelf bijna om omdat je zo in het verhaal bent tot je beseft de laatste pagina om te hebben geslagen en weer geduldig wacht op het volgende deel. Het verhaaltempo is geen enkel moment te traag en blijft doorheen het boek echt spannend.

Het leuke aan dit boek is dat het thema actueel is. Er zijn klimaat activisten waar de voorbije jaren al heel wat te doen rond was in het nieuws. Bjorn Van den Eynde heeft dit opgepikt en gebruikt in dit boek wat het enerzijds herkenbaar maakt en anderzijds is het gewoon heel goed gevonden omdat dit ook geen “ver-van-mijn-bed-show” meer is. Hij beschrijft dit alles op een goede manier met uitleg waar nodig. En hij schrijft op een kort en duidelijke manier wat typisch is aan deze serie en de schrijfstijl van de boeken. Het past bij het genre en sleept je telkens mee.

Echter voelde dit deel soms wat herhalend van de voorbije delen. Deel 1 tot en met 10 las ik begin vorig jaar allemaal achter elkaar. Daardoor zitten alle boeken nog fris in het geheugen en voelde dit soms wat aan als eenzelfde gebruikte formule. Maar toch neemt dat niet weg dat dit nog steeds een goed en geweldig boek is. Het is dan op zich ook niet erg dat gevoel, maar soms voel je dan bepaalde twisten al van iets verder aan komen. Het verrassingseffect is daardoor in het midden ongeveer wat weg, maar dat wordt helemaal goed gemaakt met het einde. Want: dat zie je dan compleet niet aankomen. De effectieve dader is echt heel goed gevonden, zeker de uitleg errond.

Het gevoel van de gouden quatro ontbreekt door de omstandigheden van het vorige boek ontbreekt, maar het zorgt voor een verfrissing in de serie. In dit deel is het even een gouden trio en dat werkt ook! Erika, Nielsen en Felix zijn goed ontwikkeld qua emoties in dit boek, je leeft met hen mee en houdt een paar keer je adem in als er op het punt staat iets spannends te gebeuren. Wat een mega sterk punt is, is de samenwerking tussen Erika en Felix. Mijn twee favoriete personages die moeten samenwerken en dat ook goed doen! Hoe dit is uitgewerkt is echt fantastisch goed gedaan. Nielsen vond ik dan weer eens echt vervelend. Nee, Nielsen en ik gaan nooit dikke vrienden worden, maar dat is niet erg. Erika en Felix zijn er ook nog!

Stille Waters is terug een zeer spannende thriller, net zoals alle tien voorgaande delen. Je kunt dan ook niets anders verwachten uiteraard. Het kleine puntje van kritiek weerhoudt me niet om te houden van dit boek. En van de serie. De tocht van Team Mortis is een tocht die je altijd wel zal bij blijven. Vier welverdiende sterren.

Axelle Lescroart
Leestip van Axelle Lescroart
Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

Stille waters
Titel:
Stille waters
Auteur:
Bjorn Van Den Eynde
# pagina's:
240 p.
Genre:
Thrillers
Uitgeverij:
Baeckens Books
ISBN:
9789059249141
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Spioneren
Aanbevolen voor:
intens

Gerelateerde leestips