De boekenruilkast in de Zagersweg in Koolkerke wordt 5 jaar!

19 januari 2024

Lieslot is vijf jaar geleden een boekenruilkast begonnen in de Zagersweg in Koolkerke. Haar doel: haar wijk verbinden door boeken. Ter ere van de vijfde verjaardag, zetten we haar en haar prachtige initiatief even in de bloemetjes.

Hoe is je idee voor de boekenruilkast ooit gegroeid?

Wij gaan vaak op vakantie naar Nederland, en daar zijn boekenruilkasten nog meer bekend dan bij ons. Ik lees zelf ook veel en koop vaak tweedehandsboeken, maar een boek dat je bijvoorbeeld zelf koopt voor 1 euro kan je moeilijk weer doorverkopen. Zo ontstond het idee om zelf een boekenruilkast op te starten. Op 19 januari 2019 was de officiële opening.

De boekenruilkast bestaat nu al vijf jaar. Heeft de boekenkast al een upgrade nodig gehad de afgelopen jaren?

Ja, mijn eerste kastje was er een met maar twee legplanken en was ook door mijn vriend gemaakt. Na ongeveer drie jaar begon ik te merken dat het kastje sowieso niet ideaal was voor grotere kinderboeken of strips en door het regenachtige weer in België begon het kastje ook wat af te zien. Het werd dus tijd voor een nieuw kastje. Die werd op 19 juli 2022 geplaatst. Drie legplanken en een vak voor strips of grotere boeken. Blijkbaar is de 19de een bijzondere datum voor het kastje.

Wat is je mooiste herinnering aan de boekenruilkast?

Een oudere dame die één à twee keer per maand langskomt. De bibliotheek ligt te ver, maar door het boekenruilkastje kan ze weer lezen.

Maar elk contact dat ik heb met een bezoeker is een fijne herinnering. Leestips worden uitgewisseld, donaties worden gebracht. En de ruilkast is ook een geocatch. Dus altijd fijn om mensen te zien zoeken en dan de reactie te horen ‘leuk’, ‘origineel’, ‘nu weten we weer een boekenruilkast staan’.

Helaas wordt het kastje vaak ook gebruikt om kapotte, versleten of te oude boeken in te droppen. Mijn idee is: steek enkel in de ruilkast wat je zelf zou ontlenen.

Na vijf jaar hebben er waarschijnlijk al veel boeken een nieuwe thuis gevonden dankzij jouw boekenruilkast. Hoeveel boeken denk je ongeveer?

Ik denk veel. Ruw geschat denk ik dat er een dertigtal boeken in de kast kunnen. Om de één à twee maand verander ik de inhoud, soms eens tussendoor. Dus neem 6 x 30 = 180 boeken op een jaar x 5… Denk dat de teller op ongeveer duizend uitgeleende boeken staat. En de gedoneerde boeken zijn dan nog niet meegerekend.

Zijn er bepaalde genres die heel populair zijn in de boekenruilkast?

Thrillers gaan het vlotst, gevolgd door romans. Sciencefiction en fantasy vinden heel weinig de weg naar de ruilkast. De kinderboeken worden in vakantieperiodes iets gemakkelijker meegenomen of uitgeleend dan tijdens het schooljaar.

En om af te sluiten: heb je nog wilde plannen in de toekomst voor de boekenruilkast?

Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de boekenruilkast heb ik een winactie opgezet. Iedereen (dus niet enkel bezoekers van de ruilkast) mag eraan deelnemen. Vier auteurs: Saskia Lauwagie, Henk Linskens, Sofie Leyts en Jonathan Jetten hebben een boek voor de winactie gedoneerd.

Als je een nieuwjaarswens voor de boekenruilkast maakt, kan je een boek winnen. Dit kan gaan van een gekleurde tekening, een nieuwjaarskaartje, een gedicht… Elke (boeken)wens maakt kans.

Alle uitleg en de voorstelling van de te winnen boeken vind je terug op de Facebookpagina “Boekenruilkast Zagersweg’.

En voor de rest wil ik zoveel mogelijk mensen aanzetten om te lezen. Want voor mij is lezen mijn ontspanning, mijn me-time en dat deel ik graag met anderen.