Een kijkje in het schrijfleven van Saskia Lauwagie

25 juni 2024

Saskia Lauwagie is een gedreven auteur en richtte haar eigen uitgeverij op, Zors Books. Kortom, ze is een vrouw om in gaten te houden! In dit artikel geeft ze een kijkje achter de schermen van haar schrijfleven en beantwoordde ze een aantal boeiende vragen.

Stel jezelf even kort voor. Ben je een fulltime auteur of heb je ook nog een andere job? Waar hou je van naast het schrijven?

Ik ben Saskia, mama van een zoon van negentien en twintig jaar gehuwd met Frank. Ik woon in Oedelem en werk bij Partena Professional. Iets helemaal anders dan schrijven. Toch heb ik besloten beide te blijven combineren. Het is een afwisseling die ik nodig heb.

Naast schrijven is er niet veel tijd meer over voor andere zaken, want die tijd vul ik dan met ambachtmarkten en boekenbeurzen waar ik signeer. Ik hou van de ontmoetingen met lezers en mijn collega-auteurs. Wat wel af en toe moet gebeuren is een tête-à-tête met mijn man in een gezellig restaurantje. Die we-time zien we nooit over het hoofd.

Welke drie boeken hebben jou gevormd tot wie je nu bent?

Dan neem ik mijn trilogie Vlucht, waarmee het allemaal is begonnen. Door deze boeken heb ik niet alleen een passie ontdekt die ik niet meer wil lossen, maar heb ik ook leren groeien als auteur. Je kunt mijn debuut bijvoorbeeld zeker niet vergelijken met het derde deel. Ook zullen ze altijd speciaal blijven omdat het mijn eigen verhaal is. Mijn ziel zit in die boeken.

Je hebt al een aantal boeken op je naam staan. Waarom ben je ooit begonnen met schrijven?

Eigenlijk ben ik beginnen schrijven op mijn vijftiende na een lezing van Bart Moeyaert. Na de lezing wist ik: dit wil ik ook doen. Maar ja, dat in tijden zonder computer… Mijn eerste manuscript is dus helemaal met de hand geschreven. Na het schrijven legde ik het voor aan mijn ouders, die helaas niet wisten hoe ze dit moesten aanpakken waardoor het verhaal onderaan in de kast is beland.

Toen kwam corona, een tijd waarin we allemaal meerdere dagen van het werk thuis zaten, m.a.w. tijd om te schrijven. In mijn gedachten klonk: het is nu of nooit. Aangezien ik toen door een crisis ging in mijn huwelijk, werd schrijven letterlijk mijn verwerkingstherapie. Zo is de trilogie ontstaan.

Je startte je eigen uitgeverij. Wat een prestatie! Waarom ben je er ooit mee begonnen?

Omdat ik vind dat niet veel uitgeverijen hun auteurs ondersteunen. Je wordt er letterlijk in gegooid en zoek het maar uit. Waar je kan signeren? Hoe voer je promotie voor je boek? Wat zijn lezersgroepen op Facebook? Al gehoord van Hebban? Vragen waar ik van de uitgeverij geen antwoord noch hulp in kreeg. Daarbij kwam dat de redactie van mijn boek te wensen overliet.

Ik ben dan alles zelf gaan uitzoeken, zelf een netwerk gaan opbouwen enz. Het gevolg was dat ik dan ook alles zelf kon en de stap tot een eigen uitgeverij een logische volgende stap was. Ik zal geen tien boeken per jaar kunnen uitgeven, want dat is onhaalbaar na een voltijdse job, maar ik weet ook niet wat de toekomst zal brengen. Momenteel ben ik blij dat ik enkele getalenteerde, gedreven auteurs kan helpen en steunen van begin tot eind. Ook ben ik altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging, dus was dit een kans die ik moest grijpen.

Hoe zou je je boeken omschrijven voor mensen die ze nog niet kennen?

Het zijn spannende, waargebeurde romans over leugens en bedrog, verweven met de nodige dosis fictie en een vleugje passionele wellust.

Veel mensen herkennen zich in mijn verhalen en ik probeer het drama van de leugens en het bedrog af te wisselen met sarcastische humor. Humor is en blijft het beste medicijn. Ik hoop dat mijn boeken een boodschap uitstralen: welke keuze je ook in het leven maakt, als het je eigen keuze is en je voelt er je goed bij, dan is het de juiste keuze, ongeacht wat anderen denken.

Voor mensen voor wie het onderwerp vreemd is, zijn het heerlijke, pittige romans met een erotisch tintje. Vandaar dat er een grote dosis fictie in mijn boeken aanwezig is. Mijn boeken moeten voor iedereen in de eerste plaats intrigerende verhalen zijn.

Wat zijn jouw toekomstplannen nu op schrijfvlak?

Ik ben volop mijn vijfde boek aan het schrijven. Het is een vervolg op mijn vierde roman Bijna heeft nog nooit gewonnen. Omdat ik tijdens mijn lezingen merk dat mensen zich vaak afvragen hoe het met mijn hoofdpersonages verdergaat nadat ze de hel van leugens en bedrog hebben doorstaan. Vooral mensen die er zelf mee werden geconfronteerd halen er hoop en kracht uit.

Ook voor mezelf is een vervolg belangrijk, omdat ik na een boek nog niet klaar ben om mijn personages los te laten. Het is dus een win-win! J

Hierna zou ik supergraag het manuscript dat ik op mijn vijftiende heb geschreven verwerken tot een youngadultboek. Volgens mij een superleuke nieuwe uitdaging!