'Het diner' van Herman Koch zindert in een Koreaanse verfilming op MOOOV Filmfestival
De titel verraadt het totaal niet, maar de Zuid-Koreaanse film A Normal Family is wel degelijk gebaseerd op de roman Het diner van de Nederlandse auteur Herman Koch. Tussen de twee werken zijn er uiteraard overeenkomsten te vinden, maar er duiken ook een aantal substantiële verschillen op. Zonder al te veel te verklappen, leg ik beide even naast elkaar.
Het diner: een klassieker in de Nederlandse literatuur
Laat mij eerst de roman Het diner even belichten. Het boek verscheen voor het eerst in 2009 en was meteen een bestseller. Het boek verscheen op allerlei leeslijsten en werd door jong en oud gesmaakt. Vandaag wordt het nog steeds heruitgegeven en gelezen.
Het verhaal is spannend en lijkt simpel: twee echtparen gaan samen uit eten en praten over van alles en nog wat. Er bevindt zich echter een spreekwoordelijke olifant in de kamer. Hun kinderen hebben samen erge feiten gepleegd, en wat moeten zij daarmee aanvangen? Er is namelijk de morele verantwoordelijkheid van beide ouderparen, waar de één al wat meer besef van lijkt te hebben dan de ander.
Koch neemt de lezer mee op een dolle, adembenemende rit, waar niets zeker blijkt, loyale gevoelens serieus op het rooster gelegd worden, en achterdocht en angst volop meespelen. Hoe ver mag je als ouder gaan om je kind te blijven beschermen of vergoelijken, ook wanneer het om een zwaar vergrijp gaat?
De dreiging groeit doorheen het diner, want de volledige roman van 301 pagina’s speelt zich af tijdens dat etentje en kent een onthutsend einde. Doorheen de roman komen heel wat boeiende thema’s, bedenkingen, karaktertrekken en gevoelens aan bod. Deze zal ik hier wijselijk niet vermelden, want een spannend boek moet nu eenmaal spannend blijven!


Van boek naar film
Voortgevloeid uit het boek is de film A Normal Family van de Zuid-Koreaanse regisseur Hur Jinho. Naast een andere titel zijn er ook inhoudelijk een aantal verschillen. Thematisch wordt het verhaal hier breder opengetrokken, want het speelt zich over langere tijd af en er zijn meer personages. Om maar een paar aanpassingen te noemen. Niettemin groeit ook hier de beklemming gestaag met elke minuut die passeert. De shock op het einde is enigszins anders, maar best wel onverwacht en verregaand!
Wie vertrouwd is met Zuid-Koreaanse films, weet dat dit een “rijk” filmland is met heel veel talent in hun rangen. Regisseur Hur Jinho is niet aan zijn proefstuk toe en levert hier andermaal een sterk, kwalitatief en spannend drama af.
Na een korte, schokkende intro, zitten twee broers (een succesvol advocaat en een al even gerespecteerde ziekenhuisarts) met hun respectievelijke echtgenotes aan tafel voor (jawel!) een diner. Er hangt meteen veel spanning in de lucht: er is jaloezie over een jongere vrouw, de moeder van de broers wordt steeds hulpbehoevender en er heerst een soort van strijd tussen beide koppels. Op dat eigenste moment gaan hun tieners samen uit. Na (te) veel drank wordt hun gedrag baldadig en loopt het serieus uit de hand.
Op een totaal andere manier uitgewerkt, start hier opnieuw een steeds voelbaarder ongemak met morele dilemma’s, al dan niet schuldinzicht en manipulatie…. Dat ongemak gaat na enige tijd over in een twist die alles omkeert. Door het bredere opzet, zowel qua verhaal als in vorm, vind ik de film intens en rijker dan het boek waarop hij gebaseerd werd. De acteerprestaties zijn bovendien uitstekend, wat de geloofwaardigheid alleen maar ten goede komt.
Kortom, of je nu het boek reeds las of niet, het loont
absoluut de moeite om deze film in het komende MOOOVfestival in Brugge te gaan
bekijken. MOOOV Filmfestival vindt plaats van 24 april t.e.m. 4 mei over heel Vlaanderen én ook in Brugge. Bekijk het hele programma van het filmfestival in Brugge en bestel zeker je tickets voor Zuid-Koreaanse cinema op z’n best.
Tekst: Betty Jonckheere
