Neem een kijkje in de boekenkast van Greet Bosschaert

7 maart 2024

Illustrator, auteur en opgewerkt persoon: zo zou je de Brugse Greet Bosschaert kunnen beschrijven. Ze heeft een jarenlange, boeiende carrière als kinder- en jeugdboekenmaker en onlangs gaf ze ook een aantal workshops tijdens het Jeugdboekenfeest van de Openbare Bibliotheek Brugge. Maar hoe zou haar boekenkast eruitzien?

Waar staat je boekenkast? Waarom heb je die plek gekozen?

In 2006 had ik een klein huisje. Mijn allereerste meubelen die ik kocht, waren een tafel met vier stoelen, een zetel en twee mooie houten boekenkasten. De boekenkasten staan er nog steeds. Bij de verhuis naar een ruimer pand stonden de kasten op verschillende plaatsen. Maar sinds enkele jaren staan ze op de perfecte plek. Centraal in mijn woonkamer-kant zithoek. Tijdens het verschuiven van de zware boekenkasten stonden ze even in een hoek tegen elkaar en dit vond ik de max. Zo creëerde ik een heel gezellige zit-leeshoek. Het is een kleurrijke knusse rustplek geworden.

3
2

Herinner je je nog je allereerste boek? Staat het nog altijd in jouw boekenkast?

Ho, het allereerste boek kan ik me niet meer herinneren. Ik denk dat een van de eerste boeken in mijn boekenkast de catalogi van Bologna - Annual 2000 Bologna illustrators of children’s books - waren. En die staan nog netjes op een rijtje in mijn kast.

Bedoel je mijn allereerste leesboek als kind; Met zekerheid: 365 dierenverhalen, één voor elke dag van het jaar. Schitterend boek met verhaaltjes en versjes en prachtig geïllustreerd. Uit het Engels vertaald en verschenen in 1970. Dit boek staat nog steeds in mijn boekenkast. De rugkant van het boek is met kleefband hersteld en de bladen zijn wat bespot. En het boek ruikt naar de jaren 70! Grapje. Mijn aller-aller eerste leesboekje was Dit is ons huis van Jacqueline Best (uitgeverij Angelet
& Branton,
Lange rei 63, Brugge, 1970). Ontdek ik nu pas! Ik woon vlakbij. Ook dit boekje staat nog te pronken in mijn boekenkast.

Annual
Afbeelding4

Hoe is jouw boekenverzameling gegroeid doorheen je leven?

Spontaan en vrolijk. 90% van de boeken zijn boeken die te maken hebben met mijn vak; dus vakliteratuur. Als illustrator kan ik geen boekwinkel buiten gaan zonder een boek mee te nemen. Dus een volle boekenkast. Volwassenliteratuur is miniem aanwezig.

Mijn kast is een explosie van prentenboeken, naslagwerken en kunstboeken. Af en toe reorganiseer ik en breng ik wat boeken naar de kringloop. Daardoor blijft het allermooiste over.

Hoe zou je jouw boekenkast op dit moment omschrijven?

Op dit moment staat mijn boekenkast in topvorm. Elk boek is genieten. Mijn boeken staan ook wat gerangschikt: prentenboeken – naslagwerken – catalogi – kunstboeken – natuurboeken (over vogels) – autobiografieën (Sempé - Beatrix Potter - Charley Harper- Gutave Doré - William Morris - Brecht Evens, Rex Ray…) - boeken rond interieur en behang – druktechnieken – boeken rond kleurenleer. En wat romans. Wat niet in mijn boekenkast staat, zijn kookboeken. Ik kook nooit! Hihi…

En dan is er nog een speciale boekenplank; één met mijn eigen geïllustreerde boeken. Toch al een plankje vol na 24 jaar illustreren.

Elk boek heeft ook nog een eigen verhaal naast het boekenverhaal. Een verhaal van een moment, een reisherinnering, een persoon, een collega, een periode, een passie, een herinnering…

Afbeelding5

Kan je ons vertellen over je favoriete boek uit je boekenkast en waarom het zo speciaal voor je is?

Heel moeilijk om maar één favoriet te bespreken.

  • Mijn grote favoriet van de volwassenliteratuur is 84 Charing cross road van Helene Hanff (1970/ Rainbow/ tweede druk, 2021)

Een schitterend verhaal rond een vriendschap in brieven tussen Helene Hanff uit New York en de medewerker Frank Doel en collega’s van Marks & CO°, een antiquariaat boekhandel op Charing Cross Road 84 in Londen.

Tijdens een moeilijk periode in mijn leven- dat met de bizarre coronaperiode te maken had - kocht ik dit boekje. Op de kaft staat; iedereen die van boeken houdt, zal dit met groot genoegen lezen. En dat was het ook. Heerlijk. Ik heb het tweemaal na elkaar uitgelezen. Ik had toen nood aan schoonheid, rust en structuur.

  • Mijn favoriet van de kinderliteratuur: Beatrix Potter Drawn to nature. Prachtige cataloog van een schitterde tentoonstelling in Londen 2021.

Verrast door de raakvlakken die we hebben. Haar manier van leven en hoe zij in het leven staat en haar passie voor haar job komt echt wel overéén van hoe ik me voel en werk.

  • Mijn favoriet prentenboek: The Beach van Ximo Abadia (Little Gestalten, 2023)

Heel recente koop. Mooi vormgeven prentenboek over de zee en wat je daar allemaal kan doen. Prettige en prachtige illustraties. De abstracte vlakken en grote kleurvlakken spatten. Daar hou ik heel veel van. Beelden en kleuren je die doen verheven.

Afbeelding6