Prijswinnaars in de kijker

31 mei 2021

Grijp nu je kans als je je lijst met nog te lezen boeken wil uitbreiden! We bundelden enkele gelauwerde prijswinnaars van de afgelopen maanden.

Schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda kregen de Woutertje Pieterse Prijs voor Hele verhalen voor een halve soldaat. De jury noemt het “een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn.” De Woutertje Pieterse Prijs bekroont sinds 1988 uitzonderlijke Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken.

Begin mei won Jeroen Brouwers de Libris Literatuur Prijs voor zijn nieuwste boek Cliënt E. Busken. Erwin Mortier stond als enige Vlaming op de shortlist van genomineerde boeken met zijn roman De onbevlekte maar moest zijn meerdere erkennen in de 81-jarige Nederlander. De Libris Literatuurprijs bestaat sinds 1994 en werd nog maar vier keer gewonnen door een Belgische auteur.

Ook de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap – de Ultimas - werden uitgereikt. De Ultima voor de letteren ging naar auteur Fikry El Azzouzi. De jury beschouwt hem als de toekomst van de vertelkunst in Vlaanderen. El Azzouzi publiceerde vier romans en is ook actief in het theater. Momenteel werkt hij met muziektheatergezelschap Jr.cE.sA.r aan een voorstelling geïnspireerd op het verhaal van rapper Tupac Shakur en Inca-leider Tupac Amaru. Zelf ervaart hij de prijs als “erkenning na een vermoeiend jaar”.

En binnenkort weten we ook wie de Gouden Strop 2021 in de wacht sleept. Op 18 mei werd de shortlist bekend gemaakt: René Appel met Overschot, Bernice Berkleef met Bloedsteen, Toni Coppers met De moord op Arno Linter, Hugo Luijten met Undercover. Alles of niks en Saskia Noort met Bonuskind maken allemaal nog kans op de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 5 juni.