Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Meeslepende familiekroniek uit de Donbas

18 december 2022

Deze familiekroniek is het realistische en aangrijpende relaas van de lotgevallen van een familie uit de Donbas in Oost-Oekraïne . Waargebeurd en zeer actueel door de oorlog in Oekraïne. Echt een aanrader voor wie de historische achtergrond van de conflicten in deze verscheurde streek beter wil begrijpen. De structuur van de roman zit vernuftig in elkaar: verschillende historische lijnen wisselen elkaar voortdurend af waardoor spanning opgebouwd wordt en geleidelijk de puzzelstukjes in elkaar passen om alles beter te begrijpen. In het begin is het nogal ingewikkeld (al die ooms en tantes!) maar met de hulp van de familiestamboom achteraan in het boek lukt het wel . Bovendien is het verhaal zeer vlot geschreven en heel direct door de verschillende ik-vertellers die elkaar afwisselen. Soms moet je wel es terugkijken wie nu de ik-verteller is die vooral in de tegenwoordige tijd vertelt. Daardoor bereikt de auteur een zeer levendig effect.

De surrealistische stukjes over het Paleis van de Verloren Don Kozak zijn een goede vondst, maar op de duur wat overdreven in de beschrijving van de bombastische trappen enz. Naar mijn smaak soms ietwat te absurd of grotesk (bv hoofd van standbeeld Lenin dat voor het autoraampje komt kijken). Dat is het enige minpuntje aan deze prachtige roman.

Synopsis

Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekrai͏̈ense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekrai͏̈ne.

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Aleksandra : roman
Titel:
Aleksandra : roman
Auteur:
Lisa Weeda
# pagina's:
347 p. : kaart
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403130811
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Oekraïne
Aanbevolen voor:
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips