Een boek over de psychologische inpakt van een helse oorlog

2 maart 2021

Al van in het lager hield ik van oorlogsboeken. Ik vind het mooi hoe ze op een fictieve manier toch een stukje kunnen weergeven van hoe mensen die oorlog hebben meegemaakt, en ook het boek ‘Allemaal willen we de hemel’ van Els Beerten is zo’n verhaal, alleen gaat het niet over de oorlog aan het front, maar over de invloed die zo’n oorlog heeft op een alledaags gezin.

Dit boek gaat dus over het gezin Claessen, dat bestaat uit de ouders die twee zonen en een dochter hebben. Het boek is geschreven in het standpunt van de kinderen. Elk van hen beleefde de oorlog op een andere manier.

Remi, de jongste van de kinderen, was nog te jong om te begrijpen wat er rondom hem gebeurde. In het begin van het verhaal was hij immers nog maar 10 jaar. Ik vond het leuk dat er een personage zoals hem in het verhaal zat. Hij was degene die hoop gaf, hij zag overal het goede in. Bijvoorbeeld toen Jef, de oudste zoon, in het verhaal ziek was, geloofde hij dat hij door een liedje te spelen een mirakel kon verrichten en ik vind dat meer mensen zo hoopvol in het leven moeten staan.

Renée was de middelste van de drie kinderen en ik had de indruk dat zij het meest realistisch in het leven stond. Ze speelt trompet en de manier waarop ze trompet speelt is zo mooi beschreven dat ik er zelf naar verlang om muziek te spelen, bijvoorbeeld toen Remi voor de eerste keer ging luisteren naar de fanfare en Renée haar solo speelde.

Jef was, hoewel hij de oudste van de drie was, het meest beïnvloedbaar in de oorlog en de beste vriend van Ward. Het verhaal wordt ook geschreven van uit het standpunt van beide jongens.

Ik hou van boeken waarin je het verhaal door de ogen van meerdere personages kan zien, omdat dat vaak een duidelijker beeld schept waarom de personages zo denken of handelen. Persoonlijk vond ik bij dit boek dat het soms te lang duurde voor het duidelijk werd in wiens standpunt het hoofdstuk werd geschreven. Dit is het enige minpuntje.

Bovendien eindigt het verhaal met hetzelfde waarmee het begonnen was. Ik vind het leuk dat ik al een inkeek kreeg over het einde van het verhaal, maar nog niet wist wat er precies ging gebeuren.

Het boek leest zeer vlot en ik zou het dus zeker aanraden voor wie een ontspannend boek wil!

Synopsis

In het Vlaamse dorp van Ward valt er tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een aanslag op verzetsleden een dode. Wards vroegere vriend Jef beschuldigt hem van moord. Jef wordt de held, maar is hij dat wel? Vanaf ca. 15 jaar.


Allemaal willen we de hemel
Titel:
Allemaal willen we de hemel
Auteur:
Els Beerten
# pagina's:
498 p.
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045106199
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vlaanderen ; Wereldoorlog II

Gerelateerde leestips