Els Depuydt
Leestip van Els Depuydt

Uitdagende mix van spanning, filosofie en natuur

6 oktober 2020

Beren koken is een meeslepende en aangrijpende roman in de sfeer van Victor Hugos Les misérables en het Parfum van Patrick Süskind. Het verhaal speelt zich af in 1852 in een kleine gemeenschap in het hoge noorden van Zweden. Dominee Lars Levi Læstadius is bijzonder populair bij de lokale bevolking met zijn religieuze ‘Opwekkingsbeweging’, hetgeen niet altijd in goede aarde valt bij de overheid. Bovendien heeft hij de Lapse jongen Jussi in huis genomen, “een wilde” die hij leert lezen en schrijven. De verdwijning van een veehoudster in de duistere wouden is de start van een reeks brutale moorden op jonge meisjes. Gaat het om een roofzuchtige beer of is er een misdadiger aan het werk? De opmerkzame plantenkenner dominee Lǣstadius gaat samen met Jussi op onderzoek, zich niet bewust van het kwaad dat nadert.

Beren koken heeft niet alleen een prikkelende titel, maar ook een uitdagende plot. Niemi levert boeiende personages in een originele omgeving, brengt een mix van spanning, romantiek, prachtige natuurbeschrijvingen en filosofische beschouwingen. Hij belicht ook de onderdrukking en mishandeling van de oorspronkelijke Lapse bevolking. De roman is ook structureel en stilistisch sterk. Een aanrader.

Synopsis

Als in 1852 in het uiterste noorden van Zweden een veehoudster verdwijnt, gaat de dominee, samen met zijn Samische beschermeling, op onderzoek uit.

Els Depuydt
Leestip van Els Depuydt

Beren koken
Titel:
Beren koken
Auteur:
Mikael Niemi
# pagina's:
431 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Atlas Contact
ISBN:
9789025453213
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zweden ; 19de eeuw
Aanbevolen voor:
donker,
intens

Gerelateerde leestips