Leestip van Jonas Trenson

'De Aanslag': een indringende roman over trauma en verlies.

8 februari 2024

'De Aanslag' van Harry Mulisch is een meeslepend verhaal over trauma en verlies. De roman volgt het leven van Anton Steenwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het begin wordt er een collaborateur voor hun huis neergeschoten, wat resulteert in de executie van Antons ouders. Deze gebeurtenis heeft een grote invloed op het leven van Anton en vormt de kern van het verhaal.

De roman beschrijft Antons leven tijdens en na de oorlog. Mulisch vertelt hoe het leven van Anton en z’n familie wordt beïnvloed door de aanslag. Ook beschrijft hij hoe Anton omgaat met schuld en trauma.

Een boeiend aspect van het boek is hoe Mulisch de ingewikkelde emoties en relaties beschrijft. Anton heeft vaak moeite met zijn emoties en is op zoek naar begrip en verduidelijking. Door deze zoektocht komt hij in contact met Takes. Takes is de persoon die de collaborateur heeft neergeschoten en dus onrechtstreeks heeft gezorgd voor de dood van zijn ouders. Door deze ontmoeting wordt Anton geconfronteerd met de harde waarheid van zijn verleden.

Mulisch’s schrijfstijl is aantrekkelijk en het verhaal heeft een rijke woordenschat. Het boek leest vlot en door het gebruik van beeldende taal kan hij de personages goed omschrijven. Door middel van flashbacks maakt hij het verhaal spannend en uitdagend.

Nog een andere interessante zijde van het verhaal is hoe Mulisch toont hoe de oorlog Nederland heeft beïnvloed. Hij laat zien dat de samenleving verdeeld is door politiek en trauma. Door Antons perspectief te gebruiken, geeft hij een kijk op wat onderdrukkingen doen met mensen. Ik vind dat Mulisch ook goed de complexiteit tussen goed en kwaad tijdens conflicten laat zien.

Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, maar oorlog en onderdrukking zijn nog steeds aanwezig in de wereld. Daarom kan het verhaal van toepassing zijn voor lezers van verschillende achtergronden.

In conclusie is ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch een meeslepend en goed geschreven roman. Mulisch zorgt voor een aangename leeservaring door middel van zijn aantrekkelijke schrijfstijl en beeldende taal. De tijdloze onderwerpen die besproken worden, zorgen ervoor dat het aanvoelt als een actueel verhaal. Ik zou het boek zeker aanraden, want het zorgt voor een onvergetelijke leeservaring.

Synopsis

Een man, die als jongen in de Tweede Wereldoorlog door een misverstand zijn familie verloor, wordt op verschillende momenten in zijn leven met de schuldvraag geconfronteerd.

Leestip van Jonas Trenson

De aanslag : roman
Titel:
De aanslag : roman
Auteur:
Harry Mulisch
# pagina's:
246 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023463726
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Verzet ; Nederland ; Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
meeslepend,
aangrijpend

Gerelateerde leestips