Leestip van Anna Vanhaecke

Een meeslepende reis door Parijs in de negentiende eeuw.

8 februari 2024

De debuutroman van Victoria Mas doet je als lezer hunkeren naar meer van haar boeken. Het is een meeslepend boek dat verschillende personages volgt, elk met een ander en kwetsende historie.

Het verhaal vindt hoofdzakelijk plaats in een psychiatrie in de negentiende eeuw van Parijs. Het is enkel een plek voor vrouwen, waarvan de meesten niet eens ziek zijn. Het merendeel van de patiënten worden gekweld door een hysterie of wat hier beschreven wordt als 'een aanval'. De drie hoofdpersonages hebben verschillende linken met het ziekenhuis. Twee hiervan zijn patiënten, dit zijn Louise en Eugénie, de ander is de hoofdverpleegster van de afdeling waar ze verblijven genaamd Geneviève.

Aan het begin van het verhaal is enkel Louise een patiënt, zij staat bekend in de psychiatrie als de ster van de afdeling, zij mag altijd mee met de befaamde dokter Charcot voor publieke colleges. De dokter toont hoe een hysterie in zijn werk gaat en dit doet hij met behulp van Louise. Eugénie is van adellijke afkomst en bij de aanvang van het verhaal weet niemand wat voor gave ze beheerst, zij kan namelijk communiceren met de doden. Iets wat in deze tijd niet geapprecieerd werd, ze vertelt dit in vertrouwen aan haar grootmoeder. Haar grootmoeder schaadt het vertrouwen en hierdoor komt Eugénie in La Salpêtrière terecht. Geneviève is de hoofdverpleegster van de afdeling, maar haar hele leven verandert wanneer ze Eugénie ontmoet. Zij kan de verpleegster ervan overtuigen dat ze echt met de doden kan praten en dat ze dus niet gek is. Hierdoor komt ze tot inzicht dat de wetenschap het niet altijd bij het rechte eind heeft, wat ze tot nu wel dacht.

"Het Bal der Gekken" is een roman die je niet onberoerd laat, hij zet je aan het denken over de dunne grens tussen normaliteit en gekte. En over wat de maatschappij van toen als gek beschouwde en of dit nu ook het geval is. Het toont ook welke impact dit op iemand kan hebben om als gekke verklaard te worden. In het boek reageert Eugénie gekwetst wat verstaanbaar is aangezien ze haar grootmoeder in vertrouwen had genomen. Uiteindelijk is het zover en is het tijd voor het halfvastenbal, ook wel het bal der gekken genoemd. Het boek doet je uitkijken naar dit evenement aangezien dit voor vele patiënten het hoogtepunt van het jaar is. Ik vind het wel jammer dat deze passage niet wat langer is, ook al is het hoofdstuk kort er gebeurt heel veel. Grotendeels tragisch, maar ook wonderlijk. De patiëntes hebben de tijd van hun leven op het bal en dat heeft Eugénie ook aangezien ze erin slaagt te ontsnappen met behulp van Geneviève. Zij heeft aan de andere kant een minder goeie avond aangezien ze tijdens de ontsnapping betrapt wordt en zelf patiënte wordt. Louise heeft volgens mij de ergste nacht van haar leven, zij is verkracht door de man van wie ze hield.

Aan het einde van het verhaal is er nog een epiloog, hier komen we te weten dat alles goed gaat met alle drie de personages. Zowel met de oude patiënte Louise, alsook met de nieuwe patiënte die vroeger de afdeling leidde. Ze heeft echt haar plek gevonden op de afdeling en Eugénie maakt het ook goed.

Het bal der gekken is een roman die eerst en vooral vlot leest, maar je ook meeneemt naar het Parijs van de negentiende eeuw! Het heeft niet super veel pagina’s, maar je merkt ook niet hoeveel het er zijn aangezien je pagina na pagina omdraait. Victoria Mas slaagt erin om je van begin tot eind te boeien.

Synopsis

Een intelligente, welbespraakte jonge vrouw uit een bourgeois milieu wordt tegen haar wil door haar vader ondergebracht in een krankzinnigengesticht vanwege haar hang naar spiritisme.

Leestip van Anna Vanhaecke

Het bal der gekken : roman
Titel:
Het bal der gekken : roman
Auteur:
Victoria Mas
# pagina's:
239 p.
Uitgeverij:
Spectrum
ISBN:
9789000376865
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen ; Frankrijk ; 19de eeuw, Psychiatrie
Aanbevolen voor:
tragisch,
donker,
meeslepend

Gerelateerde leestips