Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Dubbele moraal in de 17e eeuw

8 augustus 2022

Hoe boeiend kan een archief zijn! Auteur Jan Pauwels kent de waarde van boeken en andere geschriften, hij is immers verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Maar wat hij doet met de wetenschap, die hij uit die geschriften haalt, is heel bijzonder.

Hij heeft de gave om die- vaak oude - documenten te vertalen naar een boeiend verhaal. Een verhaal dat je vaak je hoofd doet schudden van ongeloof. Kon dit? Werd dit in die tijd geaccepteerd?

Neen, de levenswandel van pater Michiel Van Belle was niet de manier van leven die voor alexianen ‘normaal’ was. Deze orde had een menswaardige missie: doden begraven en krankzinnigen verzorgen. Maar Michiel Van Belle vulde zijn dagen zeker niet alleen met die nobele taak. Seksuele uitspattingen, drankmisbruik en het financieel uitbuiten van zijn ‘klanten’ ..daarvoor leefde hij.

En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Antoon Triest, de bisschop van Gent, en zijn rechterhand Cornelis Ooms wilden absoluut de discipline van de kerkelijke dienaars in de Zuidelijke Nederlanden aanscherpen. Zo wilden ze de kritiek van de ketters uit het Noorden ontkrachten. Toen ze hoorden wat er in het alexianenklooster gebeurde grepen ze in. Na grondig onderzoek.

In diezelfde periode kwamen vreemde geruchten tot bij bisschop Triest over Servaas De Quinckere, de bisschop van Brugge. Zijn vroegere medewerker bleek, nu hij zelf bisschop was, een heel eigenzinnige koers te varen. Zo zou hij de vervolging van ‘heksen’ in zijn bisdom eerder aanwakkeren dan bestrijden. Dat hoorde Triest toch n.a.v. de executie van ‘tovenares’ Maaike Kerrebroeck. En dan was er nog zijn bijzondere huishoudster…Ook dat vroeg om een grondig onderzoek.

Zwarte kappen is niet altijd een gemakkelijk boek, het had misschien ook iets korter gemogen. Het vraagt wat achtergrond en aandacht bij het lezen. Maar Jan Pauwels blijft de lezer tot het einde boeien. Met het intrigerende verhaal, de vaak pittige beschrijvingen, de knappe karaktertekeningen. Voeg daarbij de wetenschap dat wat hier verteld wordt echt is gebeurd en je begrijpt dat ik dit boek warm aanbeveel.

Lieve Hoet

Synopsis

De bisschop van Gent onderzoekt uitspattingen bij de broeders Alexianen in Gent en bij de bisschop van Brugge tussen 1627 en 1640.

Lieve Hoet
Leestip van Lieve Hoet
Eerst zocht ik in boeken de verhalen van anderen, toen werden mijn eigen verhalen boeken.

Zwarte kappen : twee waargebeurde verhalen in spiegelbeeld
Titel:
Zwarte kappen : twee waargebeurde verhalen in spiegelbeeld
Auteur:
Jan Pauwels
# pagina's:
346 p.
Uitgeverij:
Davidsfonds Uitgeverij
ISBN:
9789059089884
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Rooms-Katholieke kerk ; Vlaanderen, Vlaanderen ; 17de eeuw
Aanbevolen voor:
confronterend,
donker

Gerelateerde leestips