Een ontmoeting met een gelaagde schelmenroman: een recensie over De bende van Jan de Lichte door Louis Paul Boon.
Louis Paul Boon, De bende van Jan de Lichte
Deze schelmenroman door Paul Boon is een goede weergave van hoe het er werkelijk aan toe ging in Vlaanderen tijdens de achttiende eeuw. De lezer wordt geconfronteerd met een bikkelharde realiteit, die bestaat uit hongersnood, onderdrukking door de Franse soldaten en een crisis op alle vlakken van de maatschappij.
Het boek is zeer verhalend en aangenaam geschreven vanuit het auctoriaal perspectief. Bovendien wordt er geschreven in de toenmalige volkstaal. Dit aspect zorgt ervoor dat de lezer meegesleept wordt in het verhaal. Het verhaal wordt realistischer en het is heerlijk om te lezen.
Bovendien besturdeerde ik met interesse hoe de typische schelmenroman verwerkt werd in het verhaal. Jan de Lichte groeit op in armoede, zonder bescherming. Hij is een rebels figuur, een sympathieke ‘anti-held’. Doorheen het verhaal worden zijn avonturen gevolgd.
De transformatie van dit personage interesseerde me dan ook het meest.
In het begin van de oprichting van de bende lijkt het alsof dingen de goede richting uitgaan.
Naarmate je vordert in de historie wordt de sfeer grimmiger.
Na vele confrontaties met rivaliserende bendes, autoriteiten en corruptie wordt de toon van het boek donkerder.
Jan de Lichte leidt hier enorm onder, zeker nadat zijn vrouw mishandeld en verkracht wordt, is hij niet meer de charmante, grappige bendeleider die hij was. Hij is gevuld met woede en hij streeft enkel nog naar wraak voor zijn geliefde.
Dit werkstuk van Louis Paul Boon is spannend, aangrijpend, meeslepend en levendig.
Ik vond het zeer tof en intrigerend om te lezen over de evolutie van de bende die Jan de Lichte creëerde. Vooral de relaties tussen de verschillende bendeleden en de verbanden met de thema’s rechtvaardigheid, wraak, identiteit, macht en verraad vond ik ongelooflijk fascinerend.
Hoewel de thema’s en het onderwerp van het werk heel aantrekkelijk zijn, vind ik het soms wat langdradig. De vele beschrijvingen zorgen ervoor dat je het verhaal gemakkelijker kan volgen en het zorgt voor sfeerschepping. Maar soms raak je moeilijk door de vertelling. Het boek komt vooral in het begin bijzonder traag op gang. Naarmate de pagina's vorderen, loopt de spanning gelukkig op.
Wat mij opviel en wat ik uniek vond, is dat de lezer vaak wordt aangesproken door de verteller. Dit wordt gedaan om wat extra informatie te geven, kritiek te verschaffen of om humor toe te voegen. Ook zo wordt de lezer meer meegesleept in het verhaal.
De verhaallijn is daarnaast erg eenvoudig opgebouwd, de gebeurtenissen zijn chronologisch geordend en er zijn geen flashbacks of flashforwards.
Dit verhaal schetst perfect de harde realiteit van het achttiende-eeuws Vlaanderen, waarin de onderdrukking en strijd voelbaar is. Ondanks de trage momenten wordt de lezer helemaal meegesleept in de evolutie van de bende en de persoonlijke transformatie van de beruchte Jan de Lichte.
Ik zou het boek zeker aanraden, maar met als advies om te volharden in het lezen. Hoewel het begin een u
Synopsis
In het achttiende-eeuwse Vlaanderen terroriseren een man en zijn bende, bestaande uit landlopers en dieven, het land.