Leestip van Amber Van Eenoo

De Da Vinci Code - Een spannend boek boordevol geheimen die ontrafeld worden

4 maart 2021

Een boek vol mysterieuze raadsels, geheimzinnige geloofsgemeenschappen en al dan niet historisch correcte wetenswaardigheden. Een kort, maar krachtige manier waarop ik het boek De Da Vinci Code van de schrijver Dan Brown zou omschrijven.

Het verhaal gaat over een moord op de conservator van het Louvre in Parijs. De opzichter verborg vlak voor zijn dood aanwijzingen in de kunstwerken. Langdon wordt verdacht, maar gaat aan de hand van de symbolische tips samen met een cryptologe, Sophie Neveu, op zoek naar de waarheid achter de moord. Tijdens hun zoektocht komen ze veel te weten over de rol van de Opus Dei in de moordzaak. Bovendien is de heilige Graal van belang. Deze reliek heeft een grote waarde in het mysterie. De ware betekenis van de heilige Graal en heel wat andere historische waarheden of leugens zullen ontsluierd worden tijdens het lezen.

De drang naar de waarheid blijft tot op de laatste bladzijde groot. Het is een verhaal waarin de ware zoektocht onbeantwoord blijft tot het allerlaatste moment. Dit maakt het boek een echte pageturner. Er worden doorheen de ontdekkingen heel wat raadsels behandeld. De interactieve kant van het verhaal is dat je mee kan nadenken over de betekenis achter de verborgen feiten. De cijferpuzzel 13-3-2-21-1-1-8-5 is een voorbeeld van een raadsel dat ik zelf heb kunnen oplossen. Niet alleen de raadsels waren interessant, maar ook de symboliek in de besproken schilderijen maakte het boek extra fascinerend.

Daarnaast maken de personages soms een terugwijzing naar iets wat ze in het verleden hebben meegemaakt. Deze terugwijzing wordt vaak verduidelijkt met een flashback. Desondanks het gebruik hiervan werd het verhaal niet ingewikkelder. Het volgende citaat is een dergelijk voorbeeld.

“Plotseling had hij het gevoel dat hij terug werd gezogen naar Harvard, waar hij zijn college ‘Symboliek in de kunst’ gaf en zijn favoriete getal op het schoolbord schreef. 1,618.” (p. 92)

Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Langdon en Neveu, maar ook vanuit dat van de moordenaar. Vandaar dat er gebruik wordt gemaakt van een meervoudig vertelperspectief. Hoewel dit soms voor verwarring kan zorgen, wordt het uiteindelijk duidelijk over wie het gaat. Dit komt doordat de perspectieven alleen veranderen wanneer er een nieuw hoofdstuk start.

Zoals eerder gezegd, vind ik het een spannend en boeiend boek. De Da Vinci Code van Dan Brown is dus zeker een aanrader om zowel een leesrijke als een leerrijke beleving mee te maken.

Synopsis

Een Amerikaanse kunsthistoricus wordt verdacht van moord in het Louvre, wat hem dwingt via cryptische aanwijzingen de ware schuldige te vinden.

Leestip van Amber Van Eenoo

De Da Vinci Code
Titel:
De Da Vinci Code
Auteur:
Dan Brown
# pagina's:
445 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
ISBN:
9789021019772
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Graal
Aanbevolen voor:
verrassend

Gerelateerde leestips