Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

Warme vriendschap met tragische afloop

14 augustus 2023

Een leestip voor wie te weinig tijd heeft om dikke boeken te lezen: “De eerlijke vinder” telt 82 bladzijden en is een prachtige novelle. Het is het boekenweekgeschenk van 2023.

Jimmy , een negenjarige jongen, krijgt van de juf in het derde leerjaar de opdracht om Tristan te helpen bij het leren van de Nederlandse taal. Tristan is 12 jaar en pas in België aangekomen als vluchteling uit Kosovo. Jimmy is superblij met deze taak, want hij is het buitenbeentje van de klas omdat hij slimmer is dan de anderen. Hij krijgt nu misschien de kans om voor het eerst een echte vriend te hebben. Bovendien worstelt Jimmy nog met de scheiding van zijn ouders. Z’n vader is vertrokken en kijkt niet meer naar hem om. Jimmy heeft ook geen broers of zussen en houdt zich voornamelijk bezig met zijn flippoverzamelingen. Hij noemt zichzelf een “Verzamelaar” en wil daar later zijn beroep van maken…

Het hele verhaal is vanuit de ogen van Jimmy verteld en Lize Spit doet dit bijzonder goed. Ze kan zich goed inleven in de wereld van een negenjarige en je zou bijna zweren dat zij vroeger zelf flippo’s verzamelde in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Aanvankelijk loopt alles naar wens: Tristan leert vlot Nederlands en er ontstaat een vriendschapsband tussen de jongens. Jimmy is supergelukkig en doet alles wat hij kan om Tristan te helpen. Tristan en z’n zeven zussen en broers worstelen wel af en toe met trauma’s door de vreselijke vluchtervaringen. Maar dan komt er onverwacht een echte kink in de kabel: het Kosovaars vluchtelingengezin wordt uitgewezen. Tristan en één van z’n zussen bedenken een noodplan en nodigen Jimmy uit om bij hen te komen logeren. Van dan af wordt de spanning opgebouwd naar een climax toe op de laatste bladzijden!

Deze novelle is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Kosovaarse familie die in 1998 in Viersel terechtkwam. Het boekje leest vlot en is prachtig geschreven door Lize Spit. Een aanrader!

Leestip van Cecile Geysens
liefde voor Nederlandse literatuur

De eerlijke vinder
Titel:
De eerlijke vinder
Auteur:
Lize Spit
# pagina's:
91 p. : ill.
Genre:
Novellen
Uitgeverij:
CPNB
ISBN:
9789059657328
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vluchtelingen, Vriendschap
Aanbevolen voor:
warm,
tragisch

Gerelateerde leestips