Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

mooie afsluiter van een trilogie

18 juli 2023

De geur van regen is het laatste deel van Alka Joshi’s trilogie over India en de avonturen van Lakshmi. Deze keer neemt het verhaal ons mee naar Parijs waar Lakshmi’s zus Radha woont met haar man Pierre en hun twee dochters. Het eerste deel van deze trilogie De hennakunstenares bracht mij helemaal in de sferen van India en liet me helemaal wegdromen. Ik werd onmiddellijk fan! Heel benieuwd begon ik dan ook aan De geur van regen die me mee op reis zou nemen naar Parijs.

Radha lijkt wel het perfecte leventje te hebben: twee knappe dochters, ze woont in Parijs met haar grote liefde Pierre en heeft een succesvolle carrière in een van de grootste parfumerieën van Parijs. Ze heeft al heel wat te verduren gehad in haar thuisland India en lijkt dan ook eindelijk het geluk gevonden te hebben. Maar ze is ambitieus en wil op haar eigen benen staan, dit tegen de zin van haar man Pierre. Hij is nogal traditioneel en had haar graag als huisvrouw gezien die de opvoeding van hun twee dochters op zich zou nemen.

Wanneer Radha eindelijk de kans krijgt om aan een groots project te werken, staat haar zoon Niki voor de deur. Ze heeft hem afgestaan voor adoptie toen ze als tiener zwanger werd. Gezien haar familie in Parijs hiervan niet op de hoogte is, wordt het allemaal nog ingewikkelder.

De geur van regen is een mooie afsluiter van deze trilogie. Doch had ik wat meer ‘’India’’ verwacht. Het verhaal speelt zich deels af in India en Parijs en via de mooie beeldende schrijfstijl komen beide krachtig tot leven. Ik waande mij zo in de Parijse straten en de Indiaanse kleurrijke straten. Doordat de twee voorgaande delen zich volledig afspeelden in India, had ik dit ook hier in dit verhaal verwacht. Waarschijnlijk komt dit mede door de Nederlandse titel van het boek, de Engelse The Perfumist of Paris dekt inhoudelijk het verhaal veel beter. Ik begrijp niet goed waarom men heeft gekozen het Nederlandse boek een andere titel te geven die een link legt naar India terwijl het verhaal zich hoofdzakelijk in Parijs afspeelt.

Alka Joshi heeft een filmische stijl waardoor je je als lezer alles zo voor je ziet alsof je in de bioscoopzaal naar het grote scherm zit te kijken. Maar ze kan toveren met haar pen, want ook geuren komen tot leven. Nog nooit heeft regen zo lekker geroken! Ook de personages zijn goed uitgewerkt, en hebben allemaal diepgang.

Het verhaal van De geur van regen was niet slecht, maar ik vond het de minste van alle drie de boeken van deze trilogie. Ik had verwacht dat de auteur zou eindigen met een knaller, maar dit bleef een beetje uit. Na het lezen van dit derde deel heb ik ook niet het gevoel dat het verhaal afgerond is, ik blijf nog met heel wat vragen zitten.
Alka Joshi blijft een fantastische auteur, met een mooie, beeldende schrijfstijl. Hopelijk voeren haar volgende boeken ons terug mee naar India. 3 sterren.

Synopsis

Een jonge Indiase vrouw verhuist in de jaren zeventig voor de liefde naar Parijs, waar ze een gezin sticht en carrière maakt in de parfumindustrie. Haar leven komt op zijn kop te staan als op een dag haar 17-jarige zoon voor haar neus staat, die zij op jonge leeftijd na de bevalling moest afstaan.

Silke Wimme
Leestip van Silke Wimme
A book is a magical thing that lets you travel to far-away places, without ever leaving your chair

De geur van regen
Titel:
De geur van regen
Auteur:
Alka Joshi
# pagina's:
367 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Cargo
ISBN:
9789403119021
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Indische migranten ; Frankrijk, India ; 1970-, Traditie en moderniteit, Parfums
Aanbevolen voor:
betoverend

Gerelateerde leestips