Leestip van Marit Lestabel

“En zo varen we voort, schepen tegen de stroom op, onophoudelijk teruggevoerd naar het verleden.”

9 mei 2022

Al langer dan vandaag wilde ik meer klassiekers lezen, maar ik greep steeds terug naar mijn vertrouwde genre, fantasie. Ik besloot dat het genoeg was, ging naar de bib, nam deze titel mee en vroeg me af: wat maakt dit boek nu een klassieker?

Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Nick Carraway, die op Long Island (New York) woont, maar in Manhattan werkt. Zijn buur is de befaamde multimiljonair Jay Gatsby. Ze komen in contact en hij gebruikt de connecties van Nick om dichter bij Daisy Buchanan te komen. Hij is immers verliefd/geobsedeerd door haar. Doorheen het boek wordt de geschiedenis van Gatsby’s leven in stukjes en beetjes verteld. Hierdoor kunnen we de relatie tussen hem en Daisy beter reconstrueren. De spanning tussen Jay Gatsby en Daisy stijgt tot op het punt dat hij Daisy’s echtgenote, meneer Tom Buchanan, confronteert over zijn liefde voor haar. Uiteindelijk wordt Gatsby indirect vermoord door Tom.

In het algemeen vond ik het een aangenaam boek, maar kon geen antwoord vinden op de eerder gestelde vraag. Hier en daar waren er puntjes dat me irriteerden of waarmee ik moeite had.

Een voorbeeld hiervan is het feit dat er sprake is van racisme (nog meer dan vandaag). Op pagina’s 22 en 23 zeggen Tom en Daisy Buchanan dat ze andersgekleurden moeten onderdrukken; anders wordt het blanke ras “verzwolgen”. Dit wrong wel met mijn eigen visie. Uit ervaring heb ik geleerd dat ik me moet proberen verplaatsen in de tijdsgeest waarin het boek werd geschreven, alsook in welke tijd het verhaal plaatsvond. Na een tijdje kon ik dit doen en was ik de schrijfstijl gewend.

Daarnaast vond ik het einde enorm onverwacht, ik had het helemaal niet zien aankomen. Ik vind het altijd sterk als schrijvers de protagonist uit het verhaal laten verdwijnen. Het is een teken dat het verhaal niet louter draait om zijn/haar leven. De andere personages zijn genuanceerd genoeg om de rest van de gebeurtenissen op hun schouders te nemen.

Na wat opzoekwerk kwam ik tot de conclusie dat het gaat over The American Dream, waar iedereen multimiljonair kan worden als hij er maar hard genoeg voor werkt (en in gelooft). Ik ben blij het boek gelezen te hebben, omdat het tot een van de grootste literaire werken behoort, maar spectaculair goed vond ik het niet.

Leestip van Marit Lestabel

De grote Gatsby
Titel:
De grote Gatsby
Auteur:
F.Scott Fitzgerald
# pagina's:
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789020415506
Materiaal:
E-boek
Onderwerp:
American dream, Liefde, New York (stad), Nouveaux riches, Verenigde Staten ; 1920-1930
Aanbevolen voor:
tragisch,
intens,
verrassend

Gerelateerde leestips