Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

Een ode aan de literatuur

20 januari 2021

Dit boekje is reeds verschenen in 2007 maar ik heb het net ontdekt. Het is zo aanstekelijk en zeker een must-read voor alle boekenliefhebbers! Maar ook voor hen die zich wagen aan een eerste literaire leeservaring. Het boek telt amper 142 pagina’s en daar horen nog 6 schitterende pagina’s voorwoord bij, geschreven door Pieter Steinz, de te jong gestorven maar schitterende literaire criticus.

Alles begint op een ochtend als Hare Majesteit Queen Elisabeth, terwijl ze haar corgi’s achtervolgt, de bibliobus van de City van Westminster ontdekt die geparkeerd staat naast de vuilnisbakken van de paleiskeuken. Uit beleefdheid leent ze een boek. Het is van Ivy Compton-Burnett en eerder wat saai, maar de koningin dwingt zichzelf om het uit te lezen. Een week later leent ze op aanraden van een keukenjongen Nancy Mitfords’ Op jacht naar de liefde. Zo begint haar reis door het rijk van boeken.

Wat het boekje zo waardevol maakt is hoe op een grappige en cynische manier wordt aangezet tot lezen. Er komen wel een 30tal suggesties aan bod gaande van Charles Dickens, Nabokov, Proust tot Philip Roth, Salman Rushdie, Vikram Seth,… En dan spreek ik nog niet over alle bedenkingen die de Queen oppert over literatuur en auteurs.

De Queen wordt slachtoffer van haar leeshonger en zoals ze aantekent (nog zo een typisch kenmerk voor leesfanaten die wel altijd met pen of potlood in de aanslag zitten om woorden op te zoeken of citaten op te schrijven)”Ik zie literatuur als een uitgestrekt land naar de verre grenzen waarvan ik onderweg ben zonder dat ik die ooit zal kunnen bereiken. En ik ben veel te laat begonnen. Ik zal nooit de verloren tijd inhalen”.

De Queen verliest zichzelf in haar passie… Wij als lezer evenzo… Tot de laatste zin!

Synopsis

Op latere leeftijd gaat de koningin van Engeland ineens allerlei boeken lezen, hetgeen haar hele leven omgooit.

Bettina Ortmann
Leestip van Bettina Ortmann
Verslavend / Levensnoodzakelijk

De ongewone lezer
Titel:
De ongewone lezer
Auteur:
Alan Bennett
# pagina's:
142 p.
Genre:
Novellen,
Satiren
Uitgeverij:
Mouria
ISBN:
9789045800417
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Boekcultuur
Aanbevolen voor:
vrolijk,
hartverwarmend,
hilarisch

Gerelateerde leestips